Dyniowe gnocchi z gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upieczoną dynię* zmiksować blenderem (można też przepuścić przez maszynkę).
Ze składników wyrobić ciasto jak na kopytka. Jeśli jest zbyt rzadkie można dodać trochę mąki.
Na stolnicy podsypanej mąką toczyć wałki grubości ok. 2 centymetrów. Kroić kluseczki i uformować charakterystyczne rowki.
Do formowania gnocchi służy specjalna drewniana deseczka z rowkami, można to zrobić też widelcem, ja wypróbowałam do tego celu szatkownicy do krojenia jajek. Uważam, że sprawdziła się znakomicie.
Kluseczki kłaść na gotującą się osoloną wodę. Wyjmować łyżką cedzakową po około minucie od wypłynięcia. Podawać z sosem.
* Dynię opłukać, przekroić na pół i usunąć ze środka pestki. Całość pokroić w plastry grubości około 2 cm, skropić je oliwą, oprószyć solą ziołową i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
2.Pora oczyścić i pokroić na cienkie plasterki. Szynkę pokroić w plasterki, gorgonzolę w drobne kawałki (można też pokruszyć).
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić szynkę. Dodać pokrojonego pora i smażyć na wolnym ogniu aż się zeszkli. Wlać śmietanę i dusić kilka minut.
Wlać mleko i dodać gorgonzolę. Gotować aż ser się rozpuści.
Komentarze