Dyniowe drożdżówki z budyniem

5 (167 ocen)

Ciasto drożdżowe i budyń daje pyszne połączenie! Jeśli do tego drożdżówki posiadają żółciutki kolorek to zarówno smak i wygląd nie mają sobie równych!Dynia dodana do ciasta właściwie nie zmienia jego smaku, za to podnosi jego wartość odżywczą! POLECAM!

Składniki:

  • Ciasto:
    • 0,5 kg mąki,
    • 0,5-3/4 szklanki mleka,
    • 0,5 kostki margaryny,
    • 5 dag drożdży,
    • 0,5 szklanki cukru,
    • 3 jajka do ciasta,
    • 0,5 szklanki gęstego purée z dyni,
    • 1 jajko do smarowania,
    • szczypta soli
    Budyń:
    • 0,5 litra mleka,
    • 1 budyń waniliowy,
    • 1 żółtko,
    • Cukier do smaku,
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    Lukier:
    • .2-3 łyżki mleka,
    • Cukier puder (około 6 łyżek)

Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Dyniowe drożdżówki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. CIASTO: Pół szklanki mleka delikatnie podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz 1 łyżkę cukru i mąki. Rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia.
    Margarynę rozpuszczamy. Studzimy.
    Pozostałą mąkę przekładamy do miski. Dodajemy do niej cukier, sól, jajka oraz dynię.
  • wyrośnięte ciasto 2. Do tak przygotowanych składników wlewamy wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy tłuszcz. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy resztę mleka. Ilość dodanego mleka zależy od gęstości dyni. Jeśli była ona gęsta potrzeba więcej mleka, jeśli rzadsza mleka dajemy mniej.
    Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Miedzy czasie gotujemy budyń.
  • nakładanie nadzienia 3. BUDYŃ: Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej części mieszamy budyń, żółtko oraz mąkę. Gotujemy budyń. Słodzimy do smaku. Lekko studzimy. Budyniem napełniamy drożdżówki.




    ZWIJANIE:
    Gotowe ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę.
    Wałkujemy je na grubość około 0,7 mm.
    Z ciasta wycinamy prostokąty. Wzdłuż jednego z krótszych boków prostokąta nakładamy budyń (około 1 łyżka).
    Drugą część nacinamy 4-5 razy do około połowy długości prostokąta.
  • formowanie 4. Zwijamy rogale. Uformowane przekładamy na blaszkę, układając miejscem łączenia do spodu.
  • smarowanie jajkiem 5. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Rogale pieczemy około 20 minut w 180°C.
    Po wyjęciu, jeszcze ciepłe lukrujemy. Wówczas likier fajnie się formuje, rozpływa na drożdżówkach.
  • likrowanie 6. LUKIER:Mleko wlewamy na miseczkę. Dodajemy stopniowo cukier puder. Lukier powinien być dość gęsty. Jeszcze ciepłe drożdżówki polewamy lukrem. Pozostawiamy (najlepiej nas kratce) do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.
    Ja lukier umieściłam w worku cukierniczym i wyciskałam tworząc zygzaki! Można polukrować je jednak pędzelkiem!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować