Dyniowe ciasto z pomarańczowym lukrem

4.98 (194 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne, wilgotne i aromatyczne ciasto z dynią.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 300 g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    2 łyżeczki cynamonu
    4 duże jajka
    1 pełna szklanka* cukru
    2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
    200 ml oleju
    300 g startej (na drobnych oczkach) dyni
    2 łyżki pestek dyni
    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    skórka otarta z 1 pomarańczy
    sok z 1/2 pomarańczy

    *szklanka - 250 ml
Wystaw ocenę:

4.98 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pesto

Dyniowe ciasto z pomarańczowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Dodać cynamon i wymieszać. Jajka ubić na puszysto z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas ubijając dodawać naprzemiennie olej i mąkę. Kiedy składniki się połączą dodać startą dynię i wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy (23 cm) i piec w 180 stopniach przez około 50 minut, do suchego patyczka.
    Lukier: Składniki lukru dokładnie utrzeć. W razie potrzeby do lukru dodać odrobinę ciepłej wody. Lukrem polać wystudzone ciasto i posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

Porady

Do ciasta można dodać ulubione dodatki, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową czy posiekane orzechy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Pestki Pomarańcze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Halloween

Podobne przepisy

To może cię zainteresować