Długo szukałam przepisu na ciasto dyniowe. Ten dostałam od koleżanki, przepis na krem znalazłam w necie. I tak powstało pyszne ciasto, w którym zakochali się moi domownicy i nie tylko :D
Składniki:
Ciasto:
• 2 szkl puree z dyni ( ugotowana lub upieczona dynia i dokładnie zmiksowana na gładką masę)
• 4 jaja
• ¾ szkl cukru
• Szkl oleju
• 2 szkl mąki
• Łyżeczka sody
• Szczypta soli
• Łyżeczka proszku do pieczenia
• Przyprawa do piernika ( dałam 40g)
• Szkl siekanych orzechów ( dałam orzechy i migdały)
• ½ szkl rodzynek (dałam żurawinę wcześniej namoczoną we wrzątku)
Krem pomarańczowy:
• 250 g serek mascarpone
• 1 ½ łyżki cukru pudru
• 2-3 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
• 2 łyżki świeżo startej skórki z pomarańczy ( z całej pomarańczy)
• Cukier waniliowy
• Śmietan fix
• 300 ml śmietany do ubijania (miałam 400ml)
• szczypta mielonego cynamonu
Ciasto dyniowe z kremem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka utrzeć z cukrem, dodać dynię, olej i przyprawę do piernika I dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywno. Do piany dodać masę z dynią idelikatnie wymieszać na przemian z mąką i resztą składników. Ciasto wlać do formy I piec w temp. ok 180’C przez około godzinę ( góra dół). Wystudzić ciasto i przekroić na dwa placki.
2.Śmietanę ubić na sztywną pianę. Do miski włożyć serek mascarpone, dodać cukier waniliowy, zmiksować. Dodać sok i skórkę z pomarańczy, dokładnie połączyć. Masę połączyć z ubitą śmietaną i cynamonem.
Komentarze