Piernikowe Ciasteczka Dyniowe Z Marcepanem I Lukrem Pomarańczowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Puszyste i bardzo mięciutkie ciasteczka dyniowe z nutą piernikową. Ta przyprawa piernikowa idealnie wpasowała się, ale możecie zamiast niej dodać cynamon i np. skórkę z pomarańczy :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 20 sporych ciastek:

    75 g masła
    1/2 szkl cukru
    1 i 1/2 szkl mąki pszennej
    180 g puree z dyni (puree z dyni upieczonej)
    1 jajko kl L
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
    odrobina startej skórki z pomarańczy
    marcepan do nadzienia
    Lukier pomarańczowy:
    odrobina soku z pomarańczy oraz startej skórki
    cukier puder tyle aby lukier był gęsty ale lejący
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Ciastka Puree

Piernikowe ciasteczka dyniowe z marcepanem i lukrem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cukier z masłem ucieramy, do utartego wbijamy jajko, znów ucieramy a następnie dodajemy puree z dyni, mąkę, proszek oraz sodę i przyprawy. Wszystko mieszamy, do uzyskania lepiącego ciasta.
    2. Za pomocą łyżki wykładamy porcje ciasta, w środek wciskając do każdego ciasteczka kawałek marcepanu.
    3. Ciasteczka pieczemy w 180 stop. przez 12-15 minut.

    4. Wystudzone ciasteczka polewamy utartym wcześniej lukrem pomarańczowym. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Dynia Marcepan

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować