Puszyste i bardzo mięciutkie ciasteczka dyniowe z nutą piernikową. Ta przyprawa piernikowa idealnie wpasowała się, ale możecie zamiast niej dodać cynamon i np. skórkę z pomarańczy :)
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na około 20 sporych ciastek:
75 g masła
1/2 szkl cukru
1 i 1/2 szkl mąki pszennej
180 g puree z dyni (puree z dyni upieczonej)
1 jajko kl L
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
odrobina startej skórki z pomarańczy
marcepan do nadzienia
Lukier pomarańczowy:
odrobina soku z pomarańczy oraz startej skórki
cukier puder tyle aby lukier był gęsty ale lejący
Piernikowe ciasteczka dyniowe z marcepanem i lukrem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Cukier z masłem ucieramy, do utartego wbijamy jajko, znów ucieramy a następnie dodajemy puree z dyni, mąkę, proszek oraz sodę i przyprawy. Wszystko mieszamy, do uzyskania lepiącego ciasta.
2. Za pomocą łyżki wykładamy porcje ciasta, w środek wciskając do każdego ciasteczka kawałek marcepanu.
3. Ciasteczka pieczemy w 180 stop. przez 12-15 minut.
4. Wystudzone ciasteczka polewamy utartym wcześniej lukrem pomarańczowym. Smacznego !
Komentarze