Dyniowe ciasteczka z pajęczyną

0 (0 ocen)

Ciasteczka dyniowe z pajęczyną. Nadadzą się świetnie na Halloween. Bardzo kruche i delikatnie. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki pszennej
    100 g zimnego masła
    1/2 szkl cukru pudru
    2 żółtko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    150 g puree z dyni

    Lukier:
    1,5 szkl cukru pudru
    kilka łyżek soku z cytryny lub wody

    Dodatkowo:
    50 g gorzkiej czekolady do dekoracji
    1 łyżeczka masła
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Dyniowe ciasteczka z pajęczyną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść w kulę. Owinąć ciasto folią spożywczą i schłodzić 30 minut w lodówce. Po tym czasie rozwałkować na grubość 5 mm i za pomocą szklanki lub foremki wykrawać okrągłe ciasteczka. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 st.C przez około 15-20 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce.
  • 2. Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny/ wodą, do powstania gęstego, białego lukru. Rozprowadzić go na ciasteczkach dyniowych. Odstawić do zastygnięcia.
  • 3. Gorzką czekoladę rozpuścić z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, do powstania błyszczącej polewy. Przełożyć ją do foliowego woreczka. Na końcu woreczka zrobić malutką dziurkę. I teraz wszystko zależy już od naszych umiejętności plastyczno-estetycznych ;) Na ciastkach z lukrem malujemy pajęczy wzorek i odstawiamy ciastka na bok, by czekolada zastygła (można również zmienić kolejność-ciastka wysmarować czekoladą, a pajęczynę zrobić przy pomocy lukru) Smacznego!

Porady

Przepis na 25-30 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Halloween

Podobne przepisy

To może cię zainteresować