Dyniowa lazania z kurczakiem i trawą cytrynową

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Zdrowsza i delikatniejsza wersja tradycyjnej lazanii. Zamiast makaronu użyłam cienko pokrojonej dyni. Danie jest soczyste, aromatyczne i bardzo smaczne. Porcja dla dwóch osób.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
    kawałek dyni
    2 duże pieczarki
    1 czerwona papryka
    1 słoik keczupu z cukinii
    kawałek trawy cytrynowej
    parmezan
    przyprawa do kurczaka
    ok. 2-3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Dyniowa lazania z kurczakiem i trawą cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię, pieczarki i paprykę kroimy w 1 mm plastry. Jeżeli mamy dużo czasu, możemy podpiec warzywa w piekarniku. Pokrojone na mniejsze kawałki mięso marynujemy w przyprawie do kurczaka wymieszanej z olejem przez 30 minut.
  • 2. Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy 1/3 część plastrów dyni, połowę pieczarek i zamarynowanego mięsa. Posypujemy częścią parmezanu i układamy paprykę.
  • 3. Smarujemy częścią keczupu z cukinii, dalej znów dynia, pieczarki, reszta kurczaka, połowa parmezanu, keczup, dynia i znów keczup. Całość posypujemy drobno pokrojoną trawą cytrynową.
  • 4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 ºC i pieczemy 30-40 minut. Około 5 minut przed końcem posypujemy lazanię pozostałym parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować