Indyk z awokado i trawą cytrynową

0 (0 ocen)

  • 20 min

Podstawą tego przepisu jest bardzo aromatyczna i pikantna marynata oraz świeże awokado, które dodaje się na samym końcu. Bazę może stanowić makaron, ryż a nawet kasza. Mięso można zamarynować wcześniej, a zrobienie reszty zajmuje kilka chwil.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    2-3 płaty polędwicy z indyka (około 200 - 300 g)
    150 g makaronu pszenno - gryczanego Soba
    2 cm imbiru
    2 ząbki czosnku
    2 cm papryczki chili
    2 łyżeczki posiekanej trawy cytrynowej
    2 garści posiekanej młodej kapusty
    1 awokado
    łyżka miodu
    4 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki octu rybnego lub balsamicznego
    łyżka oleju
    łyżeczka ziaren sezamu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Indyk z awokado i trawą cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jak to zrobić?

    - przygotuj marynatę: posiekaj chili, czosnek, trawę cytrynową, zetrzyj imbir i dodaj do sosu sojowego, octu i miodu, wymieszaj
    - pokrój indyka w paski i dodaj do marynaty przynajmniej na 20 - 30 min.
    - rozgrzej patelnię z olejem i dodaj zamarynowanego indyka, smaż/gotuj około 10 min.
    - ugotuj makaron - około 3 min.
    - dodaj do indyka
    - dodaj pokrojoną kapustę wymieszaj
    - odstaw z ognia i dodaj pokrojone awokado, delikatnie wymieszaj, posyp sezamem


Porady

Moja rada: - makaron możesz zastąpić ryżem lub kaszą - pod koniec smażenia indyka dodałam jeszcze 2 rozdrobnione różyczki kalafiora - jeśli potrawę zrobisz wcześniej to dopiero przed podaniem dodaj awokado, bowiem podczas gotowania zmienia konsystencję na miękką

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Makaron Marynata Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować