Dwukolorowy tort

5 (1 ocen)

Zrobiłam go na rocznice ślubu rodziców. Każde z nich lubi inne smaki. Goście również z zadowoleniem wybierali swój ulubiony.

Składniki:

  • Biszkopt czekoladowy:
    7 jajek
    5 łyżek mąki pszennej
    7 łyżek cukru
    2 łyżki kakao
    Łyżka proszku do pieczenia
    Biszkopt jasny:
    7 jajek
    7 łyzek mąki pszennej
    7 łyżek cukru
    Łyżka proszku do pieczenia
    Krem czekoladowy:
    4 czekolady gorzkie min 70% kakao
    500 ml śmietanki kremówki
    Krem jasny
    250g mascarpone
    Ok. 600 ml śmietanki kremówki
    Pół szklanki cukru pudru
    Do tego:
    Ok. kg mrożonych wiśni (drylowanych)
    200ml wina czerwonego
    Łyżeczka imbiru
    Cukier do smaku
    Pół szklanki rumu
    Do ozdoby wiórki kokosowe, dżem wiśniowy, pralinki czekoladowe, czekolada gorzka, czekolada biała
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Dwukolorowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt czekoladowy:
    Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać stopniowo cukier, później żółtka, wymieszać z mąką, kakao i proszkiem. Piec w tortownicy wyłożonej papierem w 175st do suchego patyczka.
    Analogicznie przygotować biszkopt jasny, odłożyć oba do wystudzenia, każdy przekroić w pionie na pół.
    Masa czekoladowa:
    Śmietankę nastawić na gaz w rondlu i zostawić aż zawrze po czym zdjąć z ognia, dodać czekoladę, wymieszać dokładnie i wystudzić. Po wystudzeniu ubić na puszysty krem.
    Krem jasny:
    Śmietankę schłodzoną ubić, dodać cukier puder, ubijać chwilę po czym dodać mascarpone i ubijać aż się zrobi puszysty i sztywny.

    Wiśnie wyłożyć do garnka lub na patelnie, odparować sok, dodać cukier, imbir, wino i odparowywać jeszcze chwilę, ale zostawić część powstałego soku.
    Będzie nam łatwiej układać tort w tortownicy.
    Ustawić obok siebie w tortownicy połowę biszkoptu jasnego i połowę ciemnego. Jasny nasączyć rumem, ciemny sokiem z owoców. Na ciemny nałożyć część kremu czekoladowego, na jasny wystudzone owoce i krem jasny. Analogicznie ułożyć drugą warstwę. Wstawić do lodówki do zastygnięcia (ja zostawiłam na całą noc). Po czym obłożyć dookoła resztą kremów. Część ciemną – czekoladowym, a jasną – śmietanowym. Polać czekoladą roztopioną na kąpieli wodnej w odpowiednim kolorze każdą połowę. Dookoła części ciemnej ułożyć pralinki, białą obsypać wiórkami kokosowymi i zrobić kleksy z reszty masy. Na środku wyłożyć serce z dżemu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować