Sernik dwukolorowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik dwukolorowy to pyszne połączenie ciasta kakaowego z masą serową. Świetnie sprawdzi się na domowej imprezie, przepis mam z zeszytu mamy i jak co roku gości u nas na Świątecznym stole.

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mąki pszennej
    200 g masła
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżki kakao
    3 żółtka
    3 łyżki śmietany 18%
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg sera na sernik
    1 op. budyniu śmietankowego
    1 szklanka cukru pudru
    6 jajek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki

Sernik dwukolorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na dwie równe części, jedną wyłożyć na blaszkę o wymiarach 23*38 wyłożoną papierem do pieczenia a drugą wstawić do lodówki.
  • 2. Ser zmiksować za pomocą blendera. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i dodać proszek budyniowy i ser. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć masą serową.
  • 3. Na ciasto wylać masę serową i na wierzch zetrzeć na tarce drugą część ciasta z lodówki.
  • 4. Sernik wstawić do piekarnika i piec ok. 60 minut w temp. 160 stopni. Wyjąć i ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować