Sernik z brzoskwiniami i galaretką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

A może u kogoś, tak jak u mnie, kilku domowników za świąteczny specjał uważa sernik. No cóż makowce, pierniki - to dla mnie, ale niech będzie i sernik. Lekki, wilgotny, z brzoskwinkami i galaretką. Dla świątecznego charakteru galaretkę wybrałam zieloną, a na wierzch dałam po kilka płatków śniegu :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Masa serowa:
    1 kg sera trzykrotnie mielonego
    5 jajek
    0,5 szklanki oleju
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mleka
    2 budynie waniliowe - 40 g jeden
    1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    2 galaretki agrestowe
    3 szklanki wrzątku
    1 puszka brzoskwiń
    posypka-śnieżki
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia i osypana bułką tartą-25x30 cm.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Galaretki

Sernik z brzoskwiniami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z brzoskwiniami i galaretką 1. Jajka ubijam z cukrem i solą na puch, dodaje ciągle miksując ser, olej, mleko, skórkę z cytryny, budynie. Jednolitą masę wylewam na blaszkę, piekę ok. godziny w temperaturze 180 stopni, studzę 20 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, wyjmuje , studzę. Galaretki zalewam wrzątkiem, mieszam do rozpuszczenia, studzę do lekkiego stężenia. Na serniku układam pokrojone brzoskwinie, zalewam tężącą galaretką, pozostawiam w lodówce do całkowitego zastudzenia. Ciasto kroję, dekoruję śnieżynkami przed podaniem.

Porady

Galaretkę trzeba dobrze wystudzić, nie tężejąca może wsiąknąć w sernik.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Galaretka Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować