Duszone żeberka wieprzowe w kiszonej kapuście

4.5 (149 ocen)

  • 2 godz.

Przepis jest w naszej rodzinie od lat, ja również przekaże go dalej. Pyszne, pożywne pełne witaminy C danie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ok. kilograma żeberek wieprzowych
    1 kilogram kapusty kiszonej
    2 liście laurowe
    2-3 ziarenka ziela angielskiego
    3-4 ziarenka pieprzu
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    przyprawa do mięs knorr
    smalec do obsmażenia żeberek
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Duszone żeberka wieprzowe w kiszonej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka dzielimy na kawałki myjemy, suszymy i wkładamy do gęsiarki doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami, podsmażamy na smalcu. Kapustę kiszoną płukamy dwa razy (w zależności od tego jaką kwaśność preferujemy) i dokładamy do podduszonego mięsa, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Podlewamy wodą, przykrywamy pokrywką od gęsiarki i dusimy wszystko razem do miękkości.

Porady

Jeśli wolimy chudsze mięso niż żeberka możemy użyć mięsa z szynki lub łopatki. Można je podać z ziemniaczkami lub z świeżym chlebkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować