Duet kukurydziano-groszkowy

0 (0 ocen)

Dzięki kolorom kukurydzy i groszku na naszych stołach zawita wiosna .

Składniki:

  • Składniki:
    - 1 szklanka zielonego groszku,
    - 1 szklanka kukurydzy,
    - 2 jajka,
    - 0,5 szklanki mleka,
    - 1 szklanka mąki,
    - ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
    - Sól do smaku,
    - Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Duet kukurydziano-groszkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Duet kukurydziano-groszkowy 1. Groszek gotujemy w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. Kukurydzę odcedzamy ( jeśli jest to kukurydza z puszki). Można też ugotować 2 kolby świeżej kukurydzy cukrowej. Po ugotowaniu ostudzić i obrać z nasion. Gotowy groszek i kukurydze mieszamy ze sobą.
    W misce łączymy jajka, mąkę, sól, proszek i mleko. Ucieramy na jednolitą masę za pomocą miksera. Dokładamy wymieszane warzywa i mieszamy za pomocą łyżki.

    Smażymy placuszki na niewielkiej ilości rozgrzanego na patelni oleju. Po zrumienieniu jednej strony przewracamy na drugą.

Porady

Placki podajemy z ketchupem, sałatką z pomidora, setem feta wymieszanym jogurtem. Można zapiec je też chwilkę z serem żółtym. Stanowią one samodzielne danie, które możemy podawać na obiad.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Kukurydza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (3 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Groszkowy piegusek

To może cię zainteresować