Bułki kukurydziano-pszenne

0 (0 ocen)

Pyszne bułeczki przygotowane na maślance, z dodatkiem cząbru oraz ziaren sezamowych. Pieczywo o nieco wilgotno-kruchej strukturze właśnie za sprawą mąki kukurydzianej. Bułki nie są skomplikowane w wykonaniu, a smak własnoręcznie przygotowanego pieczywa jest niezastąpiony.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki kukurydzianej
    2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka maślanki
    1/2 szklanki mleka lub wody
    1 jajko
    1/3 szklanki oliwy
    1 opakowanie drożdży liofilizowanych - suchych (7g)
    1/2 szklanki ziaren sezamu
    2 łyżeczki cząbru suszonego
    sól do smaku (ok. 1 łyżeczka)

    Dodatkowo:
    lekko posłodzona woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bułki kukurydziano-pszenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułki kukurydziano-pszenne 1. W misce wymieszać maślankę, mleko lub wodę, jajko, oliwę, suche drożdże, cząber, sól i sezam.
  • Bułki kukurydziano-pszenne 2. Wsypać oba rodzaje mąki - zagnieść.
  • Bułki kukurydziano-pszenne 3. Z ciasta uformować 12 bułek, które ułożyć w formie (28 x 38) wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu każdej bułki za pomocą foremki odcisnąć dowolny wzorem. Bułki pozostawić na ok. 30 min w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Bułki kukurydziano-pszenne 4. Następnie posmarować je z wierzchu słodką wodą.
  • Bułki kukurydziano-pszenne 5. Piec ok. 45 min (200 st. C).

Porady

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować