Duet jagodowo - truskawkowy z nutą mięty

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Mocno owocowe, orzeźwiające ciasto na letnie dni.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 kg truskawek
    2 szkl jagód ( ja użyłam mrożonych)
    350 ml śmietany 30%
    kilka listków świeżej mięty
    3 - 4 łyżki cukru
    250 ml jogurtu naturalnego
    2 galaretki - owoce leśne
    1 galaretka truskawkowa
    5 łyżeczek żelatyny
    250g herbatników lub kruchych ciasteczek
    100g roztopionego masła
    100g czekolady roztopionej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Duet jagodowo - truskawkowy z nutą mięty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Duet jagodowo-truskawkowy z nutą mięty 1. Spód: Herbatniki pokruszyć i wymieszać z masłem oraz czekoladą. Powstałą masą wylepić tortownicę. Wstawić do lodówki.

    Warstwa jagodowa: 2 galaretki o smaku owoców leśnych rozpuścić w szklance wody i wystudzić. Jagody rozmrozić, zmiksować razem z jogurtem, dodać tężącą galaretkę i wylać na ciasteczkowy spód, ponownie wstawić do lodówki.

    Warstwa truskawkowa: Żelatynę namoczyć w małej ilości wody następnie rozpuścić. Truskawki zmiksować z cukrem, listkami mięty i połączyć z ubitą śmietaną na końcu dodać rozpuszczoną żelatynę. Wylać na warstwę jagodową.

    Schłodzić w lodówce następnie ułożyć na wierzchu truskawki i zalać galaretką truskawkową przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować