Dżem truskawkowy z nutką mięty

4.49 (159 ocen)

Nie ma to jak pyszny i pachnący miętą dżem z truskawek. Idealny do ciast, deserów czy naleśników ale ja lubię go wyjadać prosto ze słoika.

Składniki:

  • 1 kg truskawek
    3 łyżki posiekanej mięty
    środek żelujący na 1 kg owoców
    400 g cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (159 ocen)

Dżem truskawkowy z nutką mięty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć, odszypułkować i przełożyć do garnka. Rozgnieść np. tłuczkiem do ziemniaków tak aby pozostawić większe kawałki owoców. Wsypać środek żelujący i cukier, wymieszać. Podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając. Gotować jeszcze 3-4 minuty od zawrzenia.

    Na sam koniec wsypać posiekaną miętę, wymieszać. Gorący dżem przekładać do suchych, wyparzonych wcześniej słoików.

    Zakręcić wieczko i ustawić do góry dnem aż do całkowitego wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięta Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować