Drożdżowy makowiec z domową masą makową

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przedstawiam przepis na niezawodny drożdżowy makowiec

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:pół kostki drożdży
    2 łyżki mleka
    1/2 kg mąki
    150 g masła
    2 jajka
    3 żółtka
    pół szkl cukru
    pół szkl kwaśnej śmietany
    masa makowa:
    400 g suchego mielonego maku
    2 szkl gorącego mleka
    1 garść jagód goji
    1 łyżka suszonej skórki pomarańczowej
    1 garść rodzynek
    2 garści posiekanych orzechów
    2 łyżki miodu
    pół szkl cukru
    1 łyżka rozpuszczonego masła
    3 białka jaj
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowy makowiec z domową masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mak i zalewamy go gorącym mlekiem,odstawiamy do wystudzenia.Następnie dodajemy pozostałe składniki masy makowej i razem mieszamy.Odstawiamy.
    Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka.Odstawiamy.Roztapiamy masło.Do miski wsypujemy mąkę,cukier,jajka,żółtka,śmietanę.Dodajemy przestudzone masło i wyrośnięte drożdże.Wyrabiamy elastyczne ciasto i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części.Każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt i posmarować cienko masą makową.Dość ściśle zwinąć w roladę i przełożyć do keksówki.Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni.Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy.

Porady

Możemy również wykorzystać gotową masę makową. 2 keksówki 12x24

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować