Drożdżowy makowiec z domową masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mak i zalewamy go gorącym mlekiem,odstawiamy do wystudzenia.Następnie dodajemy pozostałe składniki masy makowej i razem mieszamy.Odstawiamy.
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka.Odstawiamy.Roztapiamy masło.Do miski wsypujemy mąkę,cukier,jajka,żółtka,śmietanę.Dodajemy przestudzone masło i wyrośnięte drożdże.Wyrabiamy elastyczne ciasto i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części.Każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt i posmarować cienko masą makową.Dość ściśle zwinąć w roladę i przełożyć do keksówki.Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni.Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy.
Porady
Możemy również wykorzystać gotową masę makową.
2 keksówki 12x24
Komentarze