Makowiec drożdżowy z domową masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Ciasto: masło rozpuszczamy na patelni i odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy suche drożdże, cukier puder, szczyptę soli, mleko, jajka i roztopione masło. Wyrabiamy elastyczne ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.W tym czasie przygotowujemy masę makową: Mielony mak zalewamy gorącą wodą (tak aby przykryła mak) i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie kroimy na paseczki suszone morele, siekamy orzechy i rozpuszczamy łyżkę masła. Zaparzony mak przelewamy przez sitko i odciskamy z wody, przekładamy do miski. Do maku dodajemy syrop z agawy, cukier trzcinowy i mieszamy. Następnie dodajemy skórkę pomarańczową, rodzynki, morele, orzechy i żurawinę i mieszamy. Na koniec dodajemy białko jaja i masło, mieszamy i gotowe.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy je na stolnicy oprószonej mąką na kształt prostokąta trochę większego niż keksówka. Na środek każdego prostokąta wykładamy po połowie masy makowej zostawiając wolne brzegi ciasta. Brzegi ciasta nacinamy nożem tworząc paski o szerokości ok. 1 cm. Nadzienie przykrywamy ciastem przeplatając na zmianę paski ciasta. Delikatnie przekładamy oba ciasta do keksówek i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
Komentarze