Makowiec drożdżowy z domową masą makową

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszny makowiec ze zdrową masą makową.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto: 3,5 szkl mąki+ do podsypania
    1 op. suchych drożdży (7 g)
    2 jajka
    1/2 szkl mleka
    5 łyżek cukru pudru
    100 g masła
    szczypta soli
    masa makowa:200 g mielonego maku niebieskiego
    1 białko jaja
    5 łyżek syropu z agawy
    1 łyżka suszonej skórki pomarańczowej
    garść rodzynek
    garść suszonych moreli
    garść orzechów (u mnie nerkowce)
    garść suszonej żurawiny
    2 łyżki cukru trzcinowego
    1 łyżka masła
    2 keksówki 24x12 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery

Makowiec drożdżowy z domową masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
    Ciasto: masło rozpuszczamy na patelni i odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy suche drożdże, cukier puder, szczyptę soli, mleko, jajka i roztopione masło. Wyrabiamy elastyczne ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.W tym czasie przygotowujemy masę makową: Mielony mak zalewamy gorącą wodą (tak aby przykryła mak) i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie kroimy na paseczki suszone morele, siekamy orzechy i rozpuszczamy łyżkę masła. Zaparzony mak przelewamy przez sitko i odciskamy z wody, przekładamy do miski. Do maku dodajemy syrop z agawy, cukier trzcinowy i mieszamy. Następnie dodajemy skórkę pomarańczową, rodzynki, morele, orzechy i żurawinę i mieszamy. Na koniec dodajemy białko jaja i masło, mieszamy i gotowe.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy je na stolnicy oprószonej mąką na kształt prostokąta trochę większego niż keksówka. Na środek każdego prostokąta wykładamy po połowie masy makowej zostawiając wolne brzegi ciasta. Brzegi ciasta nacinamy nożem tworząc paski o szerokości ok. 1 cm. Nadzienie przykrywamy ciastem przeplatając na zmianę paski ciasta. Delikatnie przekładamy oba ciasta do keksówek i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować