Chleb z kaszą gryczaną i soją

  • wyświetlono: 502 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Najlepszy chleb jaki piekłam do tej pory. Z grubą, chrupiącą skórką i miękkim, wilgotnym miąższem. Zachowuje świeżość nawet 3 dnia.

  • Średni

Składniki

ZACZYN::
- aktywny zakwas żytni: 1 szklanka
- letnia woda: 0.5 szklanki
- mąka pszenna: 1 szklanka
CIASTO WłAśCIWE::
- soja: 0.33 szklanki
- prażona kasza gryczana: 100 gramów
- mąka pszenna: 3 szklanki
- letnia woda: 0.5 szklanki
- miód: 1 łyżeczka
- suche drożdże: 1 łyżeczka
- sól: 2 łyżeczki

Sposób przygotowania przepisu:

Chleb z kaszą gryczaną i soją

  • 1. Składniki na zaczyn dokładnie połączyć. Przykryć folią spożywczą. Zostawić na 12-24 godziny.
  • 2. Soję zalać wrzątkiem. Zostawić na 2-3 godziny. Następnie ugotować w osolonej wodzie. Kaszę ugotować w nieosolonej wodzie. Dokładnie odcedzić i wystudzić.
  • Ciasto przed wyrastaniem3. Wszystkie składniki na ciasto właściwe połączyć z zaczynem w gładką masę. W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać wody. Wyrabiać przez 10 minut. Zostawić na 5, żeby ciasto odpoczęło. Następnie wyrabiać przez kolejne 5 minut. Przełożyć do miski obsypanej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny do podwojenia objętości.
  • Ciasto po wyrastaniu4. Ciasto wyciągnąć na blat posypany mąką. Delikatnie rozpłaszczyć, a następnie utworzyć sakiewkę, ściskając brzegi ciasta na górze. Czynność powtórzyć 2-3 razy. Końcówki dokładnie zlepić. Takie formowanie chleba ma spowodować, że ciasto podczas pieczenia będzie rosło do góry, a nie na boki. Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej mąką, spojeniem do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do ponownego rozrostu.
  • Chleb z kaszą gryczaną i soją5. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 240 stopni. Na dno wstawić żaroodporne naczynie z wodą. Włożyć do piekarnika na środkową półkę na 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 30 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sojakasza gryczanachlebśniadaniepieczywochleb na zakwasiezdrowe_kasze

Komentarze

Podobne przepisy

chleb gryczany

Dodane przez: majka190382

CHLEB GRYCZANY Z ZIARNAMI

Bardzo posmakował mojej rodzinie.Pyszny...

Dietetyczne bułeczki z dynią i kaszą gryczaną

Dodane przez: EWCIA BU

BUŁKI Z DYNIĄ I KASZĄ GRYCZANĄ

dietetyczne, smaczne, oryginalne...

Bułeczki z kaszą gryczaną i twarogiem

Dodane przez: benka

Bułki z twarogiem i kaszą gryczaną

Domowe bułeczki z dodatkiem kaszy...

Chleb gryczany z czarnuszką i lnem

Dodane przez: Skotka

Chleb gryczany z czarnuszką i lnem

Oprócz pysznego, wyrazistego smaku,...

CHLEB Z KASZĄ JAGLANĄ I SIEMIENIEM LNIANYM

Dodane przez: monikaT83

CHLEB Z KASZĄ JAGLANĄ I SIEMIENIEM LNIANYM

Chleb oprócz tego,że jest bardzo...

Chleb z dynią i kaszą jaglaną

Dodane przez: Alex M

Chleb z dynią i kaszą jaglaną

Kolejny dyniowy wypiek na zakwasie....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE