Chleb marchewkowy

5 (154 ocen)

  • 2 min

Ciasto marchewkowe już nikogo nie zaskakuje, ale chleb? Dzięki temu dodatkowi ma piękny kolor i lekko słodkawy posmak.

  • 2 min

Składniki:

  • 120 ml ciepłej wody
    3 łyżki oliwy
    1 jajko
    3 marchewki
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soli
    3 szkl. mąki pszennej
    1 op. suchych drożdży
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ciasta

Chleb marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach.
  • 2. Do szklanki z ciepłą wodą dodajemy cukier oraz suche drożdże - odstawiamy na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • 3. Do miski wrzucamy startą marchew, jajko, drożdże, oliwę. Dodajemy mąkę oraz sól. Zarabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 35-40 minut.
  • 4. Po tym czasie jeszcze raz wyrabiamy ciasto - tym razem na gładką masę. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia - do czasu, aż podwoi swą objętość.
    Z ciasta formujemy pożądany kształt i pozwalamy mu jeszcze kilka minut odpocząć.
  • 5. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.

Porady

Zamiast suchych drożdży można użyć świeżych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować