Drożdżówki z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozcieramy z łyżką cukru.
Do miski wlewamy mleko, jajko, żółtko, dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy. Dodajemy mąkę, sól i masło. Wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli jest dość lepiące, możemy podsypać trochę mąki. Wkładamy ciasto do miski, przykrywamy folią i ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto lekko wyrabiamy i dzielimy na 9 części. Z każdej formujemy okrągłą bułeczkę, którą układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy do napuszenia.
2.Następnie dnem szklanki robimy dołek w każdej bułeczce ( głęboki! ). Do każdego wgłębienia wsypujemy łyżeczkę bułki tartej i układamy po 3 truskawki.
Przygotowujemy kruszonkę:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, ścierając je w palcach.
Bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy obficie kruszonką.
Drożdżówki pieczemy 20 - 25 minut w 190 stopniach.
Komentarze