Drożdżówki z śliwkami kruszonką i lukrem

4.5 (197 ocen)

  • 60 min

Są przepyszne, a zapachu i smaku domowych drożdżówek się nie zapomina.

  • 60 min

Składniki:


  • 0,5 kg mąka pszenna,
    1 szk mleko,
    0,5 szk cukier,
    5 dkg drożdże,
    2 szt jajka,
    1 łyżeczka cukier waniliowy,
    100 gr masła,
    sól szczypta
    Kruszonka,
    100 gr mąka pszenna,
    50 gr cukier,
    50 gr masło zimne,
    Lukier ;
    sok z cytryny 3 łyżki
    cukier puder 3/4 szkl
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżówki z śliwkami kruszonką i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać ,dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i rozkruszone drożdże. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę dodać jajka utarte z resztą cukru i cukrem waniliowym. Zagnieść dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, sól, rozpuszczone letnie masło i wyrabiać na jednolite i gładkie ciasto. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca do podwojenia objętości. Ciasto rozwałkować na grubość około 2 cm i za pomocą szklanki wykroić kółka. Na środku robimy wgłębienie ugniatając palcami i pozostawiamy na 15 min do ponownego wyrośnięcia.Drożdżowe kołka posmarować białkiem, do wgłębienia dać po 2 śliwki przekrojone na połówki i pozbawione pestki,skórką do dołu.Śliwki posypać cukrem.Na górę rozkruszyć kruszonkę Piec około 25 min w 170 st.Zimne drożdżówki polać lukrem cytrynowym. Kruszonka; mąkę, cukier i zimne masło zagnieść Lukier;sok wymieszać z cukrem pudrem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować