Wiśniowe drożdżówki z lukrem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozpuścić drożdże z 1 łyżką cukru w ciepłej wodzie w małej misce i pozostawić na 5 minut. Odmierzyć odpowiednią ilość mąki, ścierając nożem wierzch szklanki.
2.Mąkę umieścić w robocie kuchennym razem z 3 łyżkami cukru i solą , trzykrotnie zamieszać, by się połączyły. Z robota, powoli dodawać zmieszane drożdże, masło i jaja.
Miksować, aż ciasto będzie tworzyło zwartą formę w rodzaju kulki.
3.Mieszać dodatkowo jeszcze przez1 minutę. Wyłożyć na blat lub stopnicę, lekko posypaną mąką i zagnieść 4-5 razy. Uformować kulkę, lekko spryskać ja olejem i włożyć do miski.
Przykryć i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę lub aż ciasto podwoi swoją objętość.
4.W wolnym czasie przygotować kruszonkę, rozcierając w misce mąkę, masło i cukier.
5.Rozgrzać piekarnik do 220 ° C.
Wyjąć ciasto i jednokrotnie je uderzyć w celu odgazowania. Ulepić z ciasta kulki i lekko je rozpłaszczyć. Delikatnie wcisnąć po kilka wiśni w każdą drożdżówkę, całość posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Piec przez 20 minut lub do momentu gdy ich krawędzie się zrumienią. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
6.Utrzeć cukier puder z mlekiem na lukier i lekko polać nim wystudzone drożdżówki.
Komentarze