Drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.składniki ciasto: 1kg mąki 4 jajka 10dag. drożdży 3/4 szkl. cukru + 1 czubata łyżka 1 1/2 szkl. letniego mleka 1/2 szkl. oleju lub 1/2 roztopionej letniej margaryny cukier waniliowy nadzienie serowe: 1/2 kg. sera białego 3 żółtka i 4 białka (jedno żółtko odłóż do smarowania wierzchów) 1 budyń waniliowy 1 szkl. cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ciasto wykonanie: mleko z 1 lyżką cukru podgrzej ale nie za mocno, ma być ciepłe ale nie gorące i rozpuść w nim drożdże, a następnie dodaj 3-4 łyżki mąki żeby wyszedł rozczyn. w miskę wsyp 1kg mąki, cukier cukier waniliowy i jaja, oraz dodaj wyrastający rozczyn drożdżowy. połącz składniki i na koniec po trochu dodaj olej. jak już będzie zwarte ciasto wyłóż na stolnicę i wyrabiaj aż odejdzie od rąk- bo drożdżowe tak lubi. pamiętaj oprószaj tylko troszkę stolnicę mąką żeby nie nawgniatać zbyt dużo mąki bo ciasto będzie twarde. pozostaw ciasto pod ściereczką na około 15-20 min do wyrośnięcia. ciasto wałkujemy dość cienko, kroimy prostokąty które nadziewamy serem i zwijamy. układamy na blaszkę i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. jak wyrosną pieczemy 17-20 min w nagrzanym piekarniku do 170 stopni. z tego ciasta możemy zrobić zwijańca w blaszce keksowej albo innej wąskiej i wtedy pieczemy 30 min. masa serowa wykonanie: białka ubijamy na sztywno. w osobnym naczyniu wszystkie składniki miksujemy do połączenia na jednolitą masę i na końcu łączymy delikatnie z białkami. zamiast masy serowej może być dżem lub nawet świeże owoce. Smacznego u nas córka bardzo lubi te drożdżówki a zwłaszcza jak sama bierze czynny udział w ich robieniu.
2.moja mała pomocnica
3.tak wygląda przekrojony
4.czasami pieczemy w formie jak nam się spieszy
Porady
ciasto drożdżowe uwielbia wyrabianie i ciepło rąk.
Komentarze