Drożdżówki z serem

5 (195 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne bułeczki do kawy, ale i na wynos do szkoły czy pracy. Idealnie słodkie z wyczuwanym cytrusowym akcentem.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 1/2 szklanki mąki
    30 g drożdży
    pół ciepłego mleka
    2 łyżki cukru
    2 żółtka
    50 g masła
    szczypta soli

    500g sera
    3 łyżki cukru
    jajko
    cytryna

    dodatkowo: jajko
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z łyżką cukru, mlekiem i łyżką mąki. Odstawiamy na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
    Masło rozpuszczamy. Mieszamy razem z mąką, żółtkami, solą oraz drożdżamy.
    Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby można podsypać lekko mąką.
    Odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny, przykryte ściereczką.
  • 2. Cytrynę należy sparzyć. Ścieramy na małych oczkach skórkę.
    Dodajemy do sera, cukru i jajka. Mieszamy.
  • 3. Gdy ciasto nam wyrośnie wyjmujemy z miski i chwilę wyrabiamy. Formujemy z niego kulkę,którą następnie rozwałkowujemy na kształt kwadratu.
    Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem.
    Wykładamy ser i rozprowadzamy po całości - zostawiając po ok 1 cm od brzegu.
    Składamy na 3 części.
    Przekrwamy wzdłuż długiej krawędzi. Lekko skręcamy po końcach.
    Smarujemy pozostałym roztrzepanym jajkiem.
    Pieczemy przez 20minut w 180 stopniach na blasze wyłożonej papieerm do pieczenia.
  • 4. Gdy bułeczki będą już zimne możemy je polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować