Drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże mieszamy z łyżką cukru, mlekiem i łyżką mąki. Odstawiamy na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Masło rozpuszczamy. Mieszamy razem z mąką, żółtkami, solą oraz drożdżamy.
Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby można podsypać lekko mąką.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny, przykryte ściereczką.
2.Cytrynę należy sparzyć. Ścieramy na małych oczkach skórkę.
Dodajemy do sera, cukru i jajka. Mieszamy.
3.Gdy ciasto nam wyrośnie wyjmujemy z miski i chwilę wyrabiamy. Formujemy z niego kulkę,którą następnie rozwałkowujemy na kształt kwadratu.
Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Wykładamy ser i rozprowadzamy po całości - zostawiając po ok 1 cm od brzegu.
Składamy na 3 części.
Przekrwamy wzdłuż długiej krawędzi. Lekko skręcamy po końcach.
Smarujemy pozostałym roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy przez 20minut w 180 stopniach na blasze wyłożonej papieerm do pieczenia.
4.Gdy bułeczki będą już zimne możemy je polukrować.
Komentarze