Drożdżówki z jabłkami

0 (0 ocen)

W sam raz dla gromadki wygłodniałych nastolatków :)

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (u mnie tortowa)
    120 g cukru (5 czubatych łyżek) + 1 łyżka cukru z wanilią
    szczypta soli
    paczka suchych drożdży (o'etker 7 g)
    280 ml ciepłego mleka
    70 g masła
    3 żółtka
    1 rozbełtane jajko do posmarowania
    3 duże jabłka obrane i pokrojone w kosteczkę
    20 g masła do jabłek
    4 łyżki cukru
    1 płaska łyżka cynamonu
    sok z jednej cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ys5b18 1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukry i drożdże.
    Połowę mleka dobrze zagrzać, dodać masło, jak sie rozpuści wlać pozostałe mleko, do letniego dać rozprowadzone żółtka i dokładnie wymieszać.

    Do miski z mąką wlewać mleko i od razu wyrabiać nożem, jak składniki się połączą wyłożyć na blat i zagnieść miękkie ciasto, po czym umieścić w oprószonej mąką misce, przykryć ściereczką i postawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ja wstawiam miskę do zlewu z bardzo ciepłą wodą, ten sposób doskonale się sprawdza).

    Kiedy ciasto rośnie, uprażyć jabłka dodając masło, cukier, sok z cytryny i na koniec cynamon, przestudzić.

    Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, rozwałkować, nadziewać jabłkami i formować dowolne formy drożdżówek. Wyłożyć je na wysmarowaną blachę i odstawić jeszcze na 30 minut jeszcze do lekkiego wyrośnięcia.
    Przed pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem.

    Rozgrzać piekarnik do 185 stopni (termoobieg), wstawić blachę z drożdżówkami i piec do ładnego zrumienienia.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować