W sam raz dla gromadki wygłodniałych nastolatków :)
Składniki:
500 g mąki pszennej (u mnie tortowa)
120 g cukru (5 czubatych łyżek) + 1 łyżka cukru z wanilią
szczypta soli
paczka suchych drożdży (o'etker 7 g)
280 ml ciepłego mleka
70 g masła
3 żółtka
1 rozbełtane jajko do posmarowania
3 duże jabłka obrane i pokrojone w kosteczkę
20 g masła do jabłek
4 łyżki cukru
1 płaska łyżka cynamonu
sok z jednej cytryny
Drożdżówki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukry i drożdże.
Połowę mleka dobrze zagrzać, dodać masło, jak sie rozpuści wlać pozostałe mleko, do letniego dać rozprowadzone żółtka i dokładnie wymieszać.
Do miski z mąką wlewać mleko i od razu wyrabiać nożem, jak składniki się połączą wyłożyć na blat i zagnieść miękkie ciasto, po czym umieścić w oprószonej mąką misce, przykryć ściereczką i postawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ja wstawiam miskę do zlewu z bardzo ciepłą wodą, ten sposób doskonale się sprawdza).
Kiedy ciasto rośnie, uprażyć jabłka dodając masło, cukier, sok z cytryny i na koniec cynamon, przestudzić.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, rozwałkować, nadziewać jabłkami i formować dowolne formy drożdżówek. Wyłożyć je na wysmarowaną blachę i odstawić jeszcze na 30 minut jeszcze do lekkiego wyrośnięcia.
Przed pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem.
Rozgrzać piekarnik do 185 stopni (termoobieg), wstawić blachę z drożdżówkami i piec do ładnego zrumienienia.
Komentarze