Oczywiście najlepsze są z dużą ilością kruszonki, świeżo wyjęte z piekarnika. Moja córka Kasia uwielbia jeść je na śniadanie- jest to jej ulubione nadzienie. Obowiązkowo wypija do nich szklankę mleka.
Składniki:
Ciasto:
• 0,5 kg mąki,
• 1 szklanka mleka,
• 0,5 kostki roztopionej i przestudzonego masła
• 5 dag drożdży,
• 0,5 szklanki cukru,
• 2 jajka do ciasta.
• 1 jajko do smarowania brzegów
Nadzienie:
• 2 kg jabłek,
• 1 galaretka cytrynowa,
• Ewentualnie cukier do smaku ( ja pominęłam, gdyż jabłka były wystarczająco słodkie)
Kruszonka:
• 4 łyżki mąki,
• 4 łyżki cukru,
• ¼ kostki masła
Drożdżówki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w 1/3 szklanki letniego mleka Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę. Tak by uzyskać konsystencje gęstej śmietany. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodajemy do niego ubite jajka z cukrem, pozostałe letnie mleko, mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od ręki.
Tak wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Gotowe wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła . Za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie w każdej drożdżówce.
2.Drożdżówki przekładamy ma blaszkę ( 6 wchodzi na jedną) , smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie.
3.Oprószamy kruszonką i pieczemy około 20 min w 180˚C.
Jako nadzienia użyłam przysmażonych jabłek z galaretką.
4.NADZIENIE:Jabłka obieramy ze skórki. Następnie usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Tak rozdrobnione przekładamy do garnka i smażymy około 20 minut ( długość smażenia zależy od rodzaju jabłek- powinny być wyczuwalne delikatnie kawałki jabłka). Po tym czasie dodajemy galaretkę, zdejmujemy z ognia, dokładnie mieszamy i studzimy.
5.KRUSZONKA: Składniki kruszonki przekładamy do miski. Delikatnie rozcieramy je w dłoniach, by powstała posypka.
Komentarze