Drożdżówki z jabłkami

4.99 (151 ocen)

Oczywiście najlepsze są z dużą ilością kruszonki, świeżo wyjęte z piekarnika. Moja córka Kasia uwielbia jeść je na śniadanie- jest to jej ulubione nadzienie. Obowiązkowo wypija do nich szklankę mleka.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 0,5 kg mąki,
    • 1 szklanka mleka,
    • 0,5 kostki roztopionej i przestudzonego masła
    • 5 dag drożdży,
    • 0,5 szklanki cukru,
    • 2 jajka do ciasta.
    • 1 jajko do smarowania brzegów
    Nadzienie:
    • 2 kg jabłek,
    • 1 galaretka cytrynowa,
    • Ewentualnie cukier do smaku ( ja pominęłam, gdyż jabłka były wystarczająco słodkie)
    Kruszonka:
    • 4 łyżki mąki,
    • 4 łyżki cukru,
    • ¼ kostki masła
Wystaw ocenę:

4.99 (151 ocen)

Drożdżówki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wykonanie wgłębień 1. Drożdże rozpuszczamy w 1/3 szklanki letniego mleka Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę. Tak by uzyskać konsystencje gęstej śmietany. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodajemy do niego ubite jajka z cukrem, pozostałe letnie mleko, mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od ręki.
    Tak wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
    Gotowe wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła . Za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie w każdej drożdżówce.
  • Z nadzieniem 2. Drożdżówki przekładamy ma blaszkę ( 6 wchodzi na jedną) , smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie.
  • Z kruszonka 3. Oprószamy kruszonką i pieczemy około 20 min w 180˚C.
    Jako nadzienia użyłam przysmażonych jabłek z galaretką.
  • przygotowanie nadzienia 4. NADZIENIE:Jabłka obieramy ze skórki. Następnie usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Tak rozdrobnione przekładamy do garnka i smażymy około 20 minut ( długość smażenia zależy od rodzaju jabłek- powinny być wyczuwalne delikatnie kawałki jabłka). Po tym czasie dodajemy galaretkę, zdejmujemy z ognia, dokładnie mieszamy i studzimy.
  • 5. KRUSZONKA: Składniki kruszonki przekładamy do miski. Delikatnie rozcieramy je w dłoniach, by powstała posypka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować