Drożdżówki puszyste z jagodami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

W na porcje wychodzi około 14 pysznych, aromatycznych jagodziankę .
Farsz - można być bardzo kreatywnym, jagody, wiśnie z nutellą, banany albo pyszne maliny.
Ja zrobiłam z borówkami i bananami.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g przesianej mąki np. tortowej Plus 1 łyżeczka mąki na rozczyn
    30 g drożdży
    3 żółtka
    0.5 szklanki cukru plus 1 łyżka cukru na rozczyn
    1 szklanka mleka do podgrzania
    100 g masła
    1 łyżeczka cukru z wanilią
    2 łyżki olejku pomarańczowego ( uwielbiam - pachnie wtedy jak z piekarni z mojego dzieciństwa )

    Około 400 g borówek lub innych owoców . Nutella tutaj jest idealna !
    Około 2 łyżki cukru pudru żeby owoce nie były bardzo kwaśne . Cukru nie musisz dodawać jak używasz nutellę.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Desery

Drożdżówki puszyste z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówki z jagodami 1. Ja używam drożdży zamrożonych. Wiec do kubka mieszam drożdże z cukrem i około 10 łyżek ciepłego mleka i wszystko rozpuszczam .
  • Drożdżówki z jagodami 2. Rozczyn drożdżowy mieszam dokładnie żeby nie było grudek .
    Mleko podgrzewam i dodaje masło żeby się rozpuściło . Delikatnie przestudzam tak aby było tylko ciepłe - nie gorące .
  • Drożdżówki z jagodami 3. Do rozczynu dodaje mąkę , mieszkam i odstawiam w ciepłe miejsce pod ściereczką na około 20 minut .
  • Drożdżówki z jagodami 4. Ja używam robota kuchennego . Można tez mieszać ręką.
    Składniki dodaje następne:
    Przesianą mąkę
    Przestudzone mleko z masłem
    Cukier
    Żółtka
    Rozczyn drożdżowy
    Olejek pomarańczowy
    Cukier waniliowy
  • Drożdżówki z jagodami 5. Długo mieszam .... niech się wszystko pięknie połączy . Zaraz napewno jest piękny !
  • Drożdżówki z jagodami 6. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce pod ściereczką na około 1 godzinę .
    Moje ciasto tak wyrosło :)
  • 7. Wyrabiam ręką ciasto przez jeszcze chwilkę. Dzielimy ciasto na 14 części. Ja używam wagi kuchennej i mniej więcej na jedną jagodziankę odmierzam 90 g ciasta .
    Można też podzielić tak na „oko”.
  • 8. Owoce już umyte i lekko suche łącze z cukrem i mam nadzienie już gotowe .
  • Drożdżówki z jagodami 9. Podobnie na pierogi, formujemy gniazdko , zagłębienie w cieście i nakładamy około 1 łyżkę jagód na 1 drożdżówkę .
    Sklejamy brzegi jak pierogi.
  • Drożdżówki Z jagodami 10. Układam jagodzianki w odstępach od siebie . Oczywiście wcześniej wykładam papier do pieczenia na blaszkę .
    Przykrywam ściereczka jeszcze na około 15 minut aż piekarnik się nagrzeje .
  • Drożdżówki z jagodami 11. Przed włożeniem do piekarnika, smaruje drożdżówki mlekiem .
  • Drożdżówki z jagodami 12. Pieczemy 180 C około 15 minut . U mnie było 20 minut dzisiaj . Aż będą pięknie zarumienione .
  • Drożdżówki z jagodami 13. Zapach jest w całej kuchni ! Olejek pomarańczowy robi dobrą robotę !
  • Drożdżówki z jagodami 14. Nie posypuje cukrem pudrem wszystkich jagodzianek . Mąż nie lubi wiec kilka jest bez cukru .

    SMACZNEGO!
    :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować