W na porcje wychodzi około 14 pysznych, aromatycznych jagodziankę .
Farsz - można być bardzo kreatywnym, jagody, wiśnie z nutellą, banany albo pyszne maliny.
Ja zrobiłam z borówkami i bananami.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
500 g przesianej mąki np. tortowej Plus 1 łyżeczka mąki na rozczyn
30 g drożdży
3 żółtka
0.5 szklanki cukru plus 1 łyżka cukru na rozczyn
1 szklanka mleka do podgrzania
100 g masła
1 łyżeczka cukru z wanilią
2 łyżki olejku pomarańczowego ( uwielbiam - pachnie wtedy jak z piekarni z mojego dzieciństwa )
Około 400 g borówek lub innych owoców . Nutella tutaj jest idealna !
Około 2 łyżki cukru pudru żeby owoce nie były bardzo kwaśne . Cukru nie musisz dodawać jak używasz nutellę.
Drożdżówki puszyste z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ja używam drożdży zamrożonych. Wiec do kubka mieszam drożdże z cukrem i około 10 łyżek ciepłego mleka i wszystko rozpuszczam .
2.Rozczyn drożdżowy mieszam dokładnie żeby nie było grudek .
Mleko podgrzewam i dodaje masło żeby się rozpuściło . Delikatnie przestudzam tak aby było tylko ciepłe - nie gorące .
3.Do rozczynu dodaje mąkę , mieszkam i odstawiam w ciepłe miejsce pod ściereczką na około 20 minut .
4.Ja używam robota kuchennego . Można tez mieszać ręką.
Składniki dodaje następne:
Przesianą mąkę
Przestudzone mleko z masłem
Cukier
Żółtka
Rozczyn drożdżowy
Olejek pomarańczowy
Cukier waniliowy
5.Długo mieszam .... niech się wszystko pięknie połączy . Zaraz napewno jest piękny !
6.Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce pod ściereczką na około 1 godzinę .
Moje ciasto tak wyrosło :)
7.Wyrabiam ręką ciasto przez jeszcze chwilkę. Dzielimy ciasto na 14 części. Ja używam wagi kuchennej i mniej więcej na jedną jagodziankę odmierzam 90 g ciasta .
Można też podzielić tak na „oko”.
8.Owoce już umyte i lekko suche łącze z cukrem i mam nadzienie już gotowe .
9.Podobnie na pierogi, formujemy gniazdko , zagłębienie w cieście i nakładamy około 1 łyżkę jagód na 1 drożdżówkę .
Sklejamy brzegi jak pierogi.
10.Układam jagodzianki w odstępach od siebie . Oczywiście wcześniej wykładam papier do pieczenia na blaszkę .
Przykrywam ściereczka jeszcze na około 15 minut aż piekarnik się nagrzeje .
11.Przed włożeniem do piekarnika, smaruje drożdżówki mlekiem .
12.Pieczemy 180 C około 15 minut . U mnie było 20 minut dzisiaj . Aż będą pięknie zarumienione .
13.Zapach jest w całej kuchni ! Olejek pomarańczowy robi dobrą robotę !
14.Nie posypuje cukrem pudrem wszystkich jagodzianek . Mąż nie lubi wiec kilka jest bez cukru .
Komentarze