Drożdżówki majonezowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszne i puszyste drożdżówki, świetne z kubkiem kakao lub mleka na podwieczorek lub drugie śniadanie. Do nadzienia możemy użyć także maku lub sera.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • -6 dag majonezu
    -35 dag mąki
    -10 dag cukru
    -160 ml mleka
    -2 jajka
    -3 dag drożdży
    -szczypta soli

    Nadzienie:
    -1 budyń
    -400 ml mleka
    -dżem lub marmolada

    Kruszonka:
    -8 dag masła
    -8 łyżek mąki
    -8 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżówki majonezowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn:drożdże mieszamy z 1 łyżka cukru, dodajemy ciepłe mleko oraz 1 łyżkę mąki, mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Do miski wsypujemy mąkę,cukier,sól, jajka,majonez i rozczyn, wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce
  • 3. W tym czasie gotujemy budyń, studzimy.
    Składniki na kruszonkę zagniatamy.
  • 4. Z ciasta formujemy kulki i rozpłaszczamy. Odstawiamy do ponownego wyrośniecia na 15 min.
    Na każdym placku układamy budyń i dżem, posypujemy kruszonką.Pieczemy ok.20 min. w temp. 160 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Budyń Drożdże Jajka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować