Drożdżówki budyniowe z chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozprowadzamy w 1/3 szklanki letniego mleka Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodajemy do niego jajka ubite z cukrem, pozostałe letnie mleko, mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Ciasto ma odchodzić od ręki.
Tak wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Gotowe wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła
2.W środku za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie.
3.Drożdżówki przekładamy ma blaszkę ( 6 wchodzi na jedną) , smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie.
4.Oprószamy kruszonką i pieczemy około 20 min w 180˚C.
Jako nadzienia użyłam czekoladowego budyniu. Całość wykończyłam kruszonką o smaku chałwy.
5.BUDYŃ:
Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej części mieszamy budyń , kakao oraz mąkę. Gotujemy budyń. Słodzimy do smaku. Lekko studzimy.
6.KRUSZONKA:
Składniki kruszonki przekładamy do miski
Komentarze