Bananowo-budyniowe drożdżówki

0 (0 ocen)

Te drożdżówki to coś dla wielbicieli pieczonych bananów. Ich smak w połączeniu z budyniem, ciastem drożdżowym i kruszonką daje niepowtarzalny smak!!!Od takiej drożdżówki mogła bym zaczynać każdy dzień:).

Składniki:

  • Ciasto:
    • 0,5 kg mąki,
    • ¾ szklanki mleka,
    • 0,5 kostka margaryny,
    • 5 dag drożdży,
    • 0,5 szklanka cukru,
    • 2 duże jajka do ciasta.
    • 1 jajko do smarowania brzegów,
    • Szczypta soli
    Nadzienie:
    • Około 3 banany,
    • 0,5 litra mleka,
    • 1 budyń waniliowy,
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    • 2 żółtka,
    • Cukier do smaku (około 1-1,5 łyżki),
    Kruszonka:
    • 3-4 łyżki cukru,
    • 7 dag margaryny lub masła,
    • 4 łyżek mąki,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bananowo-budyniowe drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowe ciasto 1. CIASTO: Drożdże rozprowadzamy w połowie mleka (letniego). Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Między czasie topimy margarynę i studzimy. Do gotowego rozczynu dodajemy cukier, jajka, pozostałe letnie mleko, sól oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Gdy ciasto odchodzi od ręki jest gotowe.
    Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce.
    Wyrośnięte wyjmujemy na stolnicę.
  • formowanie 2. Wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła . Za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie w każdym kole. Drożdżówki przekładamy ma blaszkę ( 6 wchodzi na jedną) .
  • wykładanie nadzienia 3. Każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie.
  • wyłożenie kruszonki 4. Całość oprószamy kruszonką i pieczemy około 15- 20 min w 180˚C.
  • 5. NADZIENIE: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie mieszamy budyń, mąkę oraz żółtka. Tak przygotowaną mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń.
    Banany obieramy ze skórki.
    Na przygotowane drożdżówki wykładamy na jednej połowie letni budyń, a na drugiej połowie po 2-3 plasterki banana.
  • 6. KRUSZONKA: Składniki kruszonki umieszczamy w misce. W palcach łączymy je ze sobą tworząc kruszonkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować