Drożdżówki 2-smakowe z budyniem i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, wlewamy do większej miski, dodajemy cukier, jajka, sól i olej, mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy powoli mąkę i nadal mieszamy, gdy ciasto robi się gęściejsze dodajemy resztę mąki i chwilę wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką krążki i kładziemy na blaszce wyłożonej pergaminem. Odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie robimy nadzienie: gotujemy budyń. Gdy ciasto podrośnie większym kieliszkiem na środku każdej bułeczki robimy wgłębienie i nakładamy budyń. Na połowie bułeczek z budyniem wykładamy konfiturę. Wstawiamy bułeczki do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 15-20 min.
Komentarze