Drożdżówki 2-smakowe z budyniem i jagodami

5 (178 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

w moim rodzinnym domu często robi się takie drożdżówki, doskonałe na drugie śniadanie czy na 2 podwieczorek

Składniki:

  • Ciasto:
    25 g drożdży
    100 ml ciepłego mleka
    4 łyżki cukru
    250 g mąki
    2 jajka
    1/4 szkl. oleju
    szczypta soli

    Nadzienie:
    ½ op. budyniu śmietankowego,
    1 szkl. mleka
    konfitura jagodowa
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżówki 2-smakowe z budyniem i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-21vdjp0 1. Ciasto: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, wlewamy do większej miski, dodajemy cukier, jajka, sól i olej, mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy powoli mąkę i nadal mieszamy, gdy ciasto robi się gęściejsze dodajemy resztę mąki i chwilę wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką krążki i kładziemy na blaszce wyłożonej pergaminem. Odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie robimy nadzienie: gotujemy budyń. Gdy ciasto podrośnie większym kieliszkiem na środku każdej bułeczki robimy wgłębienie i nakładamy budyń. Na połowie bułeczek z budyniem wykładamy konfiturę. Wstawiamy bułeczki do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 15-20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować