Drożdżówka ze śliwkami

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Masz ochotę na coś słodkiego do porannej kawy? proponuję leciutkie ciasto drożdżowe ze śliwkami, pod chrupiącą kruszonką.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na rozczyn:
    • 10 dag drożdży świeżych
    • 1 łyżka cukru
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 1 szk. mleka
    Składniki na ciasto:
    • 5 szk. maki pszennej
    • 2 całe jajka
    • 5 żółtek jajek
    • 200 g masła
    • 1 szk. cukru
    Składniki na kruszonkę:
    • 50 g masła miękkiego
    • ½ szk., maki pszennej
    • 3 łyżki cukru
    Składniki pozostałe:
    • ½ kg śliwek
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe

Drożdżówka ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Sposób przygotowania:
    1. Mleko lekko podgrzewam, do małej miski kruszę drożdże, wsypuję jedną łyżkę mąki, cukru, wlewam mleko i rozrabiam. Odstawiam do wyrośnięcia.
    2. Do dużej miski wsypuję 5 szk. mąki pszennej, jedną szklankę cukru, wlewam rozpuszczone, ostudzone masło, wbijam dwa całe jajka oraz 5 żółtek. Następnie wlewam wyrośnięty rozczyn i wyrabiam ciasto. Ciasto wyrobione odstawiam do wyrośnięcia.
  • śliwki 2. 3. Ciasto wyrośnięte przekładam do natłuszczonej formy, na wierzchu ciasta układam pokrojone śliwki.
  • ciasto 3. 4. Wszystkie składniki na kruszonkę łączę ze sobą. Kruszonką posypuję ciasto.
    5. Drożdżówkę piekę w rozgrzanym piekarniku 45 minut w 180°C.
  • ciasto 4. 6. Gotowe.
    7. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować