Drożdżówka ze śliwkami

0 (0 ocen)

Uwielbiam zapach pieczonego, drożdżowego ciasta, który roznosi się po całym domu :) Do drożdżówki pasują każde owoce sezonowe.

Składniki:

  • 3 szklanki + 2 łyżki mąki
    1 szklanka ciepłego mleka
    3/4 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    2 jajka
    1 żółtko
    150g roztopionego masła
    40g drożdży
    szczypta soli

    kruszonka:
    1 szklanka mąki
    1/2 szklanki cukru
    100g zimnego masła

    ponadto: 500g śliwek
    masło i bułka tarta do blachy
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Ciasto drożdżowe Desery

Drożdżówka ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruszonkę połączyć, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce.
  • 2. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 2 łyżki mąki, łyżkę cukru i połowę letniego mleka (nie gorącego). Dobrze wymieszać aż wszystkie składniki się połączą, przykryć ściereczką i odstawić na ok 10 min.
  • 3. Jajka, żółtko i pozostały cukier oraz cukier waniliowy roztrzepać. Do miski wsypać 3 szklanki mąki, dodać szczyptę soli, ubite jajka i wyrośnięty zaczyn. Wymieszać ręcznie do połączenia składników. Stopniowo dodawać rozpuszczone, letnie masło. Wyrobić. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40-50 minut.
  • 4. Ciasto przełożyć do formy (o śr.25x30cm) uprzednio posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Zostawić do wyrośnięcia jeszcze na ok. 20-30 minut. Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Ułożyć na cieście skórką w dół i posypać kruszonką. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec około 40-50 minut. do tzw.suchego patyczka. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować