Drożdżówka ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na kruszonkę połączyć, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce.
2.Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 2 łyżki mąki, łyżkę cukru i połowę letniego mleka (nie gorącego). Dobrze wymieszać aż wszystkie składniki się połączą, przykryć ściereczką i odstawić na ok 10 min.
3.Jajka, żółtko i pozostały cukier oraz cukier waniliowy roztrzepać. Do miski wsypać 3 szklanki mąki, dodać szczyptę soli, ubite jajka i wyrośnięty zaczyn. Wymieszać ręcznie do połączenia składników. Stopniowo dodawać rozpuszczone, letnie masło. Wyrobić. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40-50 minut.
4.Ciasto przełożyć do formy (o śr.25x30cm) uprzednio posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Zostawić do wyrośnięcia jeszcze na ok. 20-30 minut. Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Ułożyć na cieście skórką w dół i posypać kruszonką. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec około 40-50 minut. do tzw.suchego patyczka. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze