Ciasta robione z pasją smakują najlepiej. Oto przepis na jedno z nich. Zamiast aronii można dodać innych drobnych owoców, np. porzeczek, borówek lub jagód. Będzie smakować równie dobrze.
40 min
Dla 5 osób
Średni
Składniki:
1 szklanka=250 ml
Składniki ciasta drożdżowego:
3 szklanki mąki pszennej
1 jajko
3 żółtka
35 dag drożdży
120 gram masła
220 ml mleka
100 gram cukru
Szczypta soli
Składniki kruszonki:
100 gram masła
100 gram cukru
150 gram mąki pszennej
Składniki masy makowej:
2,5 gotowej masy makowej z bakaliami
2 białka
Ponadto:
3 łyżki drobnej aronii (lub innych drobnych owoców, mogą być mrożone, tylko wtedy trzeba je mocniej obtoczyć w bułce tartej )
3 brzoskwinie (świeże lub z syropu)
¾ szklanki malin (mogą być mrożone, tylko wtedy trzeba je mocniej obtoczyć w bułce tartej)
Kilka łyżek bułki tartej
Drożdżowiec z masą makową, aronią, malinami i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj ciasto: drożdże wymieszaj z mlekiem, solą, kilkoma łyżkami mąki i cukrem. Odstaw, aż rozczyn podwoi objętość. Masło roztop i lekko przestudź. Następnie przelej wyrośniętą mieszankę do dużej miski, dodaj, jajko, żółtka, płynne masło i resztę mąki. Zagniataj mieszankę około 10 minut. Następnie odstaw do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
2.Przygotuj masę makową. Białka ubij na sztywną pianę i połącz z masą makową.
3.Ciasto drożdżowe podziel na 2 części. Jedną wyłóż na blaszkę o wymiarach 24 na 38 cm, wyłóż masę makową i drugą warstwę ciasta, odczekaj, aż ciasto podrośnie. Następnie aronię, brzoskwinie, maliny, obierz, osusz. Brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałki. Aronię i maliny obtocz w bułce tarte. Wszystkie owoce wyłóż na ciasto. Składniki kruszonki dokładnie posiekaj, a następnie rozetrzyj dokładnie pod palcami i wyłóż na ciasto. Piecz około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze