Drożdżowiec z masą makową, aronią, malinami i brzoskwiniami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Ciasta robione z pasją smakują najlepiej. Oto przepis na jedno z nich. Zamiast aronii można dodać innych drobnych owoców, np. porzeczek, borówek lub jagód. Będzie smakować równie dobrze.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki ciasta drożdżowego:
    3 szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    3 żółtka
    35 dag drożdży
    120 gram masła
    220 ml mleka
    100 gram cukru
    Szczypta soli
    Składniki kruszonki:
    100 gram masła
    100 gram cukru
    150 gram mąki pszennej
    Składniki masy makowej:
    2,5 gotowej masy makowej z bakaliami
    2 białka
    Ponadto:
    3 łyżki drobnej aronii (lub innych drobnych owoców, mogą być mrożone, tylko wtedy trzeba je mocniej obtoczyć w bułce tartej )
    3 brzoskwinie (świeże lub z syropu)
    ¾ szklanki malin (mogą być mrożone, tylko wtedy trzeba je mocniej obtoczyć w bułce tartej)
    Kilka łyżek bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe

Drożdżowiec z masą makową, aronią, malinami i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj ciasto: drożdże wymieszaj z mlekiem, solą, kilkoma łyżkami mąki i cukrem. Odstaw, aż rozczyn podwoi objętość. Masło roztop i lekko przestudź. Następnie przelej wyrośniętą mieszankę do dużej miski, dodaj, jajko, żółtka, płynne masło i resztę mąki. Zagniataj mieszankę około 10 minut. Następnie odstaw do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
  • 2. Przygotuj masę makową. Białka ubij na sztywną pianę i połącz z masą makową.
  • 3. Ciasto drożdżowe podziel na 2 części. Jedną wyłóż na blaszkę o wymiarach 24 na 38 cm, wyłóż masę makową i drugą warstwę ciasta, odczekaj, aż ciasto podrośnie. Następnie aronię, brzoskwinie, maliny, obierz, osusz. Brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałki. Aronię i maliny obtocz w bułce tarte. Wszystkie owoce wyłóż na ciasto. Składniki kruszonki dokładnie posiekaj, a następnie rozetrzyj dokładnie pod palcami i wyłóż na ciasto. Piecz około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Aronia Maliny Brzoskwinie w puszce

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować