Drożdżowe serduszka z szynka i serem

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

To takie moje calzone w kształcie serduszka. Moi najbliżsi bardzo je lubią i często je przygotowuję z różnymi dodatkami. Dzisiaj najprostsza wersja z serem i szynką. Świetne zarówno na przepaskę, kolację czy śniadanie. Sprawdzą się też na domowej imprezie. Moja córeczka zabiera je jako drugie śniadanie do szkoły. Możemy je tez zabrać ze sobą do pracy czy na wycieczkę.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Składniki: ok. 6-7 serduszek
    ciasto:
    7 g drożdży suszonych lub 25 gramów drożdży świeżych,
    350 g mąki ( u mnie do pizzy 00),
    ok. 200 ml letniej wody,
    łyżeczka cukru ( u mnie trzcinowy),
    łyżeczka soli ( u mnie himalajska),
    łyżka oliwy z oliwek,
    dodatki :
    ok. 100 g startego żółtego sera,
    ok. 100 g ulubionej wędliny ( u mnie drobiowa),
    keczup,
    przyprawa do pizzy,
    oliwa z oliwek,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Przekąski

Drożdżowe serduszka z szynka i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiewamy. Drożdże z cukrem mieszamy dokładnie z ok. 50 ml letniej wody (w wyższym naczyniu, aby się nam nie wylały gdy zaczną rosnąć), odstawiamy na około 10-15 minut, a następnie dodajemy do mąki z solą. Dodajemy oliwę, wodę ( wodę nalewamy stopniowo według potrzeby) i wyrabiamy gładkie ciasto
    ( im dłużej będziemy wyrabiać tym ciasto będzie puszystsze). Przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 min.
    Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy, następnie rozwałkowujemy i wycinamy serduszka (jeden pieróg 2 serduszka). Ja użyłam foremek do pierogów.
    Na jedno serduszko kładziemy żółty ser, pokrojona szynkę, trochę keczup, przyprawy do pizzy i nakładamy drugie serduszko, sklejamy. Smarujemy odrobina oliwy.
    Pieczemy ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do ok. 220 stopni, do zrumienienia. Smacznego!

Porady

Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Aby serduszka nam się za bardzo nie przypiekły od dołu najlepiej na blachę położyć kratkę lub sitko do pieczenia i na nim serduszka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować