DROŻDŻOWE RACUCHY Z JABŁKAMI

5 (166 ocen)

  • 10 min

smaczne, puszyste i delikatne racuchy idealne na śniadanie do szklanki ciepłego mleka.

  • 10 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki

    2 dag drożdży

    1 szklanka mleka

    8 łyżek cukru pudru

    2 jajka

    2 jabłka starte na drobnej tarce

    olej do smażenia

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Drożdżowe racuchy z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z łyżeczką cukru pudru, mąki i 1/3 szklanki mleka.

    Rozczyn odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.
    Mąkę przesiać do miski, wlać rozczyn oraz resztę mleka, wbić jajka, wsypać cukier.

    Wyrobić ciasto o gęstej śmietany (gdy jest za gęste, dodać trochę mleka- dla mnie było idealne).
    Do ciasta dodać starte jabłka, wymieszać łyżką drewnianą.

    Na rozgrzany olej kłaść porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron.
    Ostudzone posypać cukrem pudrem.

    SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować