1.
ZACZYN - drożdże rozkruszamy do kubka, dodajemy letnie mleko
i niepełną szklankę mąki.Energicznie mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
2.
Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, cukier, stopionąą KASIĘ,
całe jajka, cukier waniliowyi na koniec wyrośnięty zaczyn.
Całość wyrabiamy na plastyczną masę.
Pozostawianypod przykryciem w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
3.
W tym czasie przygotowujemy farsz do drożdżówek:
Jabłka obieramy ze skórki, oczyszczy z gniazda.
Kroimy w kostkę, orzechy rozgniatamy tłuczkiem (ja dałam do woreczka śniadaniowego
i rozbiłam tłuczkiem do mięsa).
4.
Wszystkie składniki na farsz dajemy do garnka
i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszającdo czasu aż jabłka zmiękną
(jabłka nie mają być rozgotowane!). Studzimy.
5.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką.
Rozwałkowujemy na roladę, wykładamy nadzienie i zwijamy w rulon.
Kroimy na kawałki około 4cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
6.
Odstawiamy do ponownego wyrośniecia na około 30 minut.
7.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
i pieczemy przez około 20-30 minutna złoty kolor. Studzimy.
8.
Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Komentarze