Jesienne ślimaczki jabłowo - orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ZACZYN - drożdże rozkruszamy do kubka, dodajemy letnie mleko
i niepełną szklankę mąki.Energicznie mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
2.Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, cukier, stopionąą KASIĘ,
całe jajka, cukier waniliowyi na koniec wyrośnięty zaczyn.
Całość wyrabiamy na plastyczną masę.
Pozostawianypod przykryciem w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
3.W tym czasie przygotowujemy farsz do drożdżówek:
Jabłka obieramy ze skórki, oczyszczy z gniazda.
Kroimy w kostkę, orzechy rozgniatamy tłuczkiem (ja dałam do woreczka śniadaniowego
i rozbiłam tłuczkiem do mięsa).
4.Wszystkie składniki na farsz dajemy do garnka
i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszającdo czasu aż jabłka zmiękną
(jabłka nie mają być rozgotowane!). Studzimy.
5.Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką.
Rozwałkowujemy na roladę, wykładamy nadzienie i zwijamy w rulon.
Kroimy na kawałki około 4cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
6.Odstawiamy do ponownego wyrośniecia na około 30 minut.
7.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
i pieczemy przez około 20-30 minutna złoty kolor. Studzimy.
8.Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Komentarze