Drożdżowe pierożki z budyniem i czekoladą

  • wyświetlono: 1762 |
  • dodany do książki kucharskiej: 16 |
  • polecenia: 0

Pierożki upiekłam na podstawie przepisu z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki"

edytaha

Składniki

CIASTO:
50 dag mąki pszennej typ 550 + do podsypania
około 225 ml mleka
40 g świeżych drożdży
2 żółtka (białka użyć do czegoś innego)
10 dag masła
2 łyżki miodu
1 płaska łyżeczka soli
NADZIENIE:
opakowanie budyniu waniliowego z wanilią (na 0,5 l mleka) bez cukru
400 ml mleka
2-3 łyżki cukru
POLEWA:
10 dag mlecznej czekolady
2 łyżki mleka
1 łyżka masła

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowe pierożki z budyniem i czekoladą

  • 1. Mąkę przesiać.
    W dużym kubku rozetrzeć drożdże z łyżeczką miodu, połową mleka i dwiema łyżkami mąki (odebranymi od całości), odstawić do wyrośnięcia.
    Masło stopić, przestudzić.
    Do mąki dodać sól, wyrośnięty zaczyn, żółtka, resztę miodu, i dolewając stopniowo resztę mleka, wymieszać łyżką.
    Dodać masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. W międzyczasie ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, odstawić go do wystudzenia.
    Wyrośnięte ciasto przebić, krótko wyrobić, rozwałkować na grubość około 4 mm.
    Pokroić na kwadraty o boku 9 cm, lub wykroić kółka o średnicy 10 cm, nałożyć porcje wystudzonego budyniu i dokładnie posklejać brzegi.
    Pierożki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • 3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem).
    Piec około 30 minut do zrumienienia, wystudzić na kratce.
    Czekoladę połamać na cząstki, razem z masłem i mlekiem rozpuścić na parze i wymieszać, żeby składniki się połączyły, polać przestudzone pierożki.

Porady

Dla urozmaicenia do pierożków można użyć kolorowego bydyniu owocowego lub czekoladowego i polać je lukrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniapierogislodkie_zyciedrożdżoweczekoladabudyńbułeczki

Komentarze

Podobne przepisy

Pierożki z budyniem

Dodane przez: Joatar

Pieczone pierożki z budyniem

Przepyszne i szybkie drożdżowe...

świateczna strucla

Dodane przez: martula85

Drożdżowo - jogurtowa strucla z makiem i...

Delikatna i puszysta strucla, ciasto...

Drożdżowe rogaliki z budyniem

Dodane przez: nadia180

Drożdżowe rogaliki z budyniem

Drożdżowe ciasto jest moją specjalnością....

PIEROŻKI

Dodane przez: Aninka88

PIEROŻKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI

pyszne pierożki do kawki

Pierożki drożdżowe z białym serem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Pierożki drożdżowe z białym serem

Szybko znikają z talerza , bardzo...

Kruche pierożki z ananasem i czekoladą

Dodane przez: Agnieszka_Codziszjem

Kruche pierożki z ananasem i czekoladą

Wyjątkowo trafne połączenie smaków:...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE