Pierożki upiekłam na podstawie przepisu z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki"
Składniki:
CIASTO:
50 dag mąki pszennej typ 550 + do podsypania
około 225 ml mleka
40 g świeżych drożdży
2 żółtka (białka użyć do czegoś innego)
10 dag masła
2 łyżki miodu
1 płaska łyżeczka soli
NADZIENIE:
opakowanie budyniu waniliowego z wanilią (na 0,5 l mleka) bez cukru
400 ml mleka
2-3 łyżki cukru
POLEWA:
10 dag mlecznej czekolady
2 łyżki mleka
1 łyżka masła
Drożdżowe pierożki z budyniem i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać.
W dużym kubku rozetrzeć drożdże z łyżeczką miodu, połową mleka i dwiema łyżkami mąki (odebranymi od całości), odstawić do wyrośnięcia.
Masło stopić, przestudzić.
Do mąki dodać sól, wyrośnięty zaczyn, żółtka, resztę miodu, i dolewając stopniowo resztę mleka, wymieszać łyżką.
Dodać masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.W międzyczasie ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, odstawić go do wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto przebić, krótko wyrobić, rozwałkować na grubość około 4 mm.
Pokroić na kwadraty o boku 9 cm, lub wykroić kółka o średnicy 10 cm, nałożyć porcje wystudzonego budyniu i dokładnie posklejać brzegi.
Pierożki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
3.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem).
Piec około 30 minut do zrumienienia, wystudzić na kratce.
Czekoladę połamać na cząstki, razem z masłem i mlekiem rozpuścić na parze i wymieszać, żeby składniki się połączyły, polać przestudzone pierożki.
Porady
Dla urozmaicenia do pierożków można użyć kolorowego bydyniu owocowego lub czekoladowego i polać je lukrem.
Komentarze