Samsa (Uzbeckie pierożki)

  • wyświetlono: 432 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Wszelkiego rodzaju pierożki to specjalność środkowoazjatyckiej kuchni. Dziś chcę podzielić się z Wami lekko zmodyfikowanym przepisem na samsy- uzbeckie pierożki z mięsnym nadzieniem. Najbardziej spotykaną odmianą jest samsa z dynią, niektóre są wypełnione siekaną baraniną z dodatkiem świeżej zieleniny lub ulubionym serem. Swoje samsy wypełniłam mięsem mielonym wieprzowo-wołowym z dodatkiem papryki, cebuli i szczypiorku. Ciasto zrobiłam z dodatkiem mąki pszennej pełnoziarnistej, Wy możecie zrobić tak jak ja lub zrobić ze zwykłej pszennej.

Armi As
  • 6 porcje
  • 75min
  • Średni

Składniki

200g mąki pszennej tortowej, 200g mąki pszennej pełnoziarnistej, 175ml przegotowanej wody (temperatury pokojowej), 1/2 łyżeczki soli, 50g roztopionego i wystudzonego masła, 1 żółtko do posmarowania pierożków, ulubione ziarna do posypania (u mnie czarny sezam). Nadzienie wg uznania. U mnie: 400g mięsa mielonego wołowo- wieprzowego, 1 duża cebula biała, 1 średnia papryka czerwona, 1/2 pęczka drobno posiekanego szczypiorku, kurkuma, bazylia, sól i pieprz.

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Samsa (Uzbeckie pierożki)

  • 1. Połączyć obie mąki, dodać sól, wymieszać, dodać wodę i zagnieść ciasto i wyrobić gładkie ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować na bardzo cienko i posmarować roztopionym masłem. Zwinąć ciasto (bardzo ciasno) w długą roladę, przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut do lodówki.
    W tym czasie zrobić nadzienie. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, dodać do mięsa, dodać szczypiorek i przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać.
    Po wyjęciu z lodówki ciasto lekko ugnieść, aby rolka stała się jeszcze ciaśniejsza, pokroić na 12 równych kawałków. Każdy kawałek rozwałkować bardzo cienko na kształt okręgu, tak by spirala zawsze znajdowała się u góry. Następnie na każdym kawałku położyć farsz i skleić krawędziami u góry, aby całość tworzyła trójkąt. Samsy rozłożyć złączeniami do dołu na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, a wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać sezamem lub ulubionymi ziarnami. Piec przez 30 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C Smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kuchnia azjatyckabułeczkiwypiekipierożkikuchnia uzbeckasamsa
 

Komentarze

Podobne przepisy

Agnolotti Suzette ( z Cointreau i pomarańczami )

Dodane przez: PolskaGotuje

Serowe pierożki z karmelizowanymi pomarańczami

Przepyszne pierożki z nadzieniem...

Pieczone pierożki z kapustą i grzybami

Dodane przez: Ewelina Marcin

Pieczone pierożki z kapustą i grzybami

Pierogi to tradycyjne świąteczna...

Pierożki ruskie

Dodane przez: Barbara Ornat

PIEROŻKI RUSKIE

Pyszne jak u mamy.

Tulipany - pierożki z mięsem z piekarnika

Dodane przez: ewaeu

Tulipany - pierożki z mięsem z piekarnika

W Dniu Kobiet na wielu stołach...

pierożki

Dodane przez: Kasja1986

Ekspresowe pierożki z ciasta francuskiego

Bardzo chrupiące pierożki z ciasta...

Pierogi

Dodane przez: Cukiereczek

Pierożki serowe z jabłkami

To nie są zwykłe pierogi z jabłkami...