Drożdżowe pierogi z mięsem

4.5 (164 ocen)

  • 2 godz.

Są pracochłonne, ale efekt jest pyszny

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe :
    20 g świeżych drożdży
    2 szkl. mąki pszennej
    Szczypta soli
    4 żółtka
    1/2 szkl. letniego mleka
    4 łyżki roztopionego masła (ostudzonego)

    Farsz :
    0,5 kg pieczonego mięsa (jeśli zostanie nam z obiadu, bądź z gotowania bulionu) , może to być mięso drobiowe lub wieprzowe.
    garść kapusty kiszonej
    dwie cebule
    Przyprawy: majeranek, vegeta, pieprz, magi, czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Drożdżowe pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski skruszyć drożdże, wsypać przesianą mąkę oraz szczyptę soli. Dodajemy żółtka i mleko. Powoli wyrabiamy ciasto dolewając masło. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie dodajemy odrobinę mąki. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( na około 1 godzinę).

    Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy okręgi o średnicy około 10 cm, smarujemy jajkiem. Na cieście układamy 1 dużą łyżkę farszu i lepimy jak pierogi.

    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut.

    Farsz: Mięso, 1 surową cebulę i kapustę mielimy. Drugą cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy zmielone mięso i przyprawiamy majerankiem, vegetą, pieprzem i magi. Żeby farsz był bardziej soczysty można dolać bulion.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować