Farsz :
0,5 kg pieczonego mięsa (jeśli zostanie nam z obiadu, bądź z gotowania bulionu) , może to być mięso drobiowe lub wieprzowe.
garść kapusty kiszonej
dwie cebule
Przyprawy: majeranek, vegeta, pieprz, magi, czosnek granulowany
Drożdżowe pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski skruszyć drożdże, wsypać przesianą mąkę oraz szczyptę soli. Dodajemy żółtka i mleko. Powoli wyrabiamy ciasto dolewając masło. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie dodajemy odrobinę mąki. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( na około 1 godzinę).
Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy okręgi o średnicy około 10 cm, smarujemy jajkiem. Na cieście układamy 1 dużą łyżkę farszu i lepimy jak pierogi.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut.
Farsz: Mięso, 1 surową cebulę i kapustę mielimy. Drugą cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy zmielone mięso i przyprawiamy majerankiem, vegetą, pieprzem i magi. Żeby farsz był bardziej soczysty można dolać bulion.
Komentarze