Drożdżowe paluchy serowe z sezamem

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealna przekąska na imprezę, do szkoły, pracy, w podróż, do wieczornego filmu czy na piknik .

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    1 łyżeczka suchych drożdży
    100 ml ciepłej wody
    1 średnie jajko
    25 g stopionego masła
    1/2 łyżeczki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    Nadzienie:
    120 g mozzarelli
    30 g startego grana padano
    3 łyżki pikantnego ketchupu
    2 łyżeczki oregano
    Dodatkowo:
    1 jajko (do posmarowania)
    1 łyżka jasnego sezamu
    1 łyżka czarnego sezamu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Drożdżowe paluchy serowe z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem i solą. Dodać wodę, rozkłócone jajko i stopione masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieść i rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Posmarować ketchupem, posypać startą mozzarellą, grana padano i oregano. Prostokąt złożyć na pół. Wycinać paski ciasta o szerokości ok. 2 cm i skręcać oba końce jednocześnie wokół własnej osi. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na ok. 15 minut. Paluchy posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem. Piec ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka góra-dół). Wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować