"Kręcona" drożdżówka z marmoladą, jabłkami i cynamonem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ja i moja Rodzina bardzo lubimy ciasto drożdżowe . Jest wspaniałe, proste i szybkie w wykonaniu , a to jest to, o co chodzi nam dzisiaj.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 45 dag mąki
    1 szklanka mleka
    1 łyżeczka cukru
    5 dag świeżych drożdży
    laska wanilii
    1/3 szklanki cukru
    4 żółtka
    szczypta soli

    2 renety obrane i pokrojone na tarce na cieniutkie plasterki
    Kwaśna marmolada lub dżem do przełożenia
    2 białka
    1 łyżka cukru pudru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka cynamonu
    Lukier do polukrowania ciasta

    Forma kek sówka, papier do pieczenia lub ok. 1 łyżki masła do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

"kręcona" drożdżówka z marmoladą, jabłkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z łyżeczką cukru
    Dodaj ok. 1/3-1/2 mąki w celu przygotowania rozczynu, który powinien mieć konsystencje gęstej śmietany – pozostaw do czasu, aż rozczyn powiększy dwukrotnie swoją objętość
  • 2. Rozgrzej piec do 160 *C
    Formę wyłóż papierem do pieczenia lub dobrze wysmaruj masłem
  • 3. Utrzyj kogel-mogel z cukrem i wanilią oraz dodaj do rozczynu
    Wyrośnięty rozczyn wyrabiaj z utartymi żółtkami i pozostałą mąką do momentu uzyskania gładkiego , lekko lśniącego ciasta
    Wyrobione ciasto pozostaw na dobrą chwilę- niech odpocznie
  • 4. Obierz i rozdrobnij jabłko
    Ubij sztywną pianę , dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną oraz cynamon
  • 5. Wyrobione ciasto podziel na trzy części
    Każdą część rozwałkuj na kształt zbliżony do formy keksówki , lecz nieco krótszy
  • 6. Na pierwszą część ciasta rozłóż ubitą pianę oraz jabłka
    Przykryj jabłka kolejną warstwą ciasta oraz posmaruj ciasto marmoladą
    Przykryj marmoladę ostatnią warstwą ciasta
  • 7. Teraz ciasto lekko przekręć ( ruch analogiczny do wykręcania np. mokrej ścierki )
    Tak skręcone ciasto włóż do formy i pozostaw do wyrośnięcia
  • 8. Powierzchnię ciasta posmaruj rozbitym jajkiem
  • 9. Wyrośniętą drożdżówkę włóż do rozgrzanego pieca i pozostaw tam przez czas ok. 25 minut
  • 10. 19. Wystudzone ciasto pokryj przygotowanym lukrem

Porady

Nadzienie do tego ciasta może być różne, np rozpuszczona, gorzka czekolada , same owoce, ser , bakalie itp- zawsze ciasto jest pyszne

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Czekolada Drożdże Owoce Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować