Nietuzinkowa dekoracja ciast i deserów. Takie kwiaty możemy wykorzystać, gdy zabraknie świeżych w ogrodzie :)
Składniki:
kilka luk kilkanaście dowolnych kwiatów ( u mnie kwiaty fiołka, stokrotek i pąki kwiatów jabłoni),
czubata łyżka drobnego cukru,
1 białko ubite na pianę
Krystalizowane kwiaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kwiaty oczyścić i nałożyć na nie białko pędzelkiem, smarując każdy płatek osobno zarówno od wewnętrznej jak i zewnętrznej strony. Następnie posypać kwiatki cukrem - również z dwóch stron.Nadmiar cukru delikatnie strzepnąć. Tak przygotowane kwiaty ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysuszyć w piekarniku w temperaturze 50 stopni. Przełożyć do pojemnika i przechowywać w suchym miejscu.
Porady
Tak przygotowane kwiaty można przechowywać przez 2, 3 miesiące.
Komentarze