Drożdżowe kuleczki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo sycące kuleczki drożdżowe, idealne na słodki poczęstunek dla dzieci. Nie pogardzą nimi również dorośli. To ulubione mini pączki mojego wnusia. Z tej porcji ciasta wyszło mi 50 sztuk.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    ½ kg mąki + mąka do podsypania
    4 żółtka
    3 łyżki cukru
    3 dag świeżych drożdży
    50 ml jogurtu naturalnego
    50 ml ciepłego mleka
    Sól do smaku
    2 łyżki masła
    1 łyżka spirytusu
    Olej do smażenia
    Lukier:
    ½ szklanki cukru pudru
    1 łyżka ciepłej wody
    1 łyżka soku z cytryny
    Do dekoracji:
    Wiórki kokosowe
    Zmielone płatki migdałowe
    Kolorowe perełki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowe kuleczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mąkę przesiać do miski, dodać 1 łyżkę cukru. Drożdże rozpuścić w mleku. W mące zrobić wgłębienie, wlać drożdże, odstawić by wyrosły. Następnie dodać pozostały cukier, sól, jogurt, stopione przestudzone, spirytus, żółtka oraz spirytus. Zagnieść jednolite ciasto, które ma mieć konsystencję gęstej śmietany, odstawić w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło objętość. Stolnicę podsypać mąką, wyłożyć wyrośnięte ciasto, rozwałkować na grubość 1 cm. Kieliszkiem o średnicy 5 cm wykrawać kółka, uformować kulki. Ułożyć na ściereczce by kulki wyrosły. Olej rozgrzać do temp. pieczenia, wrzucać kuleczki zlepieniem do tłuszczu. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Wykładać na papierowy ręcznik by osączyć nadmiar tłuszczu. Składniki lukru utrzeć, posmarować wystudzone kuleczki, schłodzić w lodówce. Następnie wierzch kulek posypać wiórkami i kolorową posypką.

Porady

1.do środka kulek można włożyć rodzynki, wiśnie z syropu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować