Mielone kuleczki

4.5 (171 ocen)

Kuleczki z mięsa mielonego są pyszne i na ciepło i na zimno.

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
    1 jajko
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    5 dużych pieczarek
    2-3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
    przyprawy
    dodatkowo:
    olej
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mielone kuleczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0c6kxam 1. Cebule najlepiej zetrzeć na tarce, ale ja ją drobno posiekałam i tak posiekaną cebulę dodać do mięsa mielonego. Pieczarki też drobno posiekać w kosteczkę i dosypać do mięsa, wbić jajko, dodać pietruszkę i przeciśnięty przez praskę czosnek Na koniec dodać 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego i 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, całość dokładnie wymieszać.
  • image-0gcrvhn 2. Z przygotowanej masy mięsnej uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w bułce tartej,
  • image-0dqmagj 3. następnie usmażyć na złoty kolor w dość głębokim tłuszczu po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło lub na zimno z sosem czosnkowym lub podobnymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (173 ocen)

Zdobywca nagrody

Kuleczki

To może cię zainteresować