Galette czyli mini tartaletki z kolorowymi porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać proszkiem do pieczenia i z cukrami , dodac zimne posiekane nozem masło oraz jajko i zagnieść ciasto.
Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzic w lodówce przez około 30 minut.
Po tym czasie rozwałkować ciasto , wykrawac średniej wielkosci koła , ( troszke wieksze od obwodu szklanki)
Porzeczki czarne i czerwone umyć, odszypułkować.
Posypać je cukrem i odstawić na chwile.
Na rozwałkowanym kołach układać porzeczki pozostawiając kilka centymetrów luzu od brzegów. Wolne brzegi zawinąć do środka.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C przez około 20-25 minut.
Po upieczeniu tartaletki opruszyć cukrem pudrem,
smacznego:)
Komentarze