Galette czyli mini tartaletki z kolorowymi porzeczkami

0 (0 ocen)

  • 6 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

chrupiace słodkie waniliowe tartaletki i kwaskowe czerwone i czarne porzeczki- pycha! polecam

  • 6 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    1\2 łyzeczki proszku do pieczenia
    1\2 kostki zimnego masła
    1 jajko
    3 łyzki drobnego cukru do wypieków z wanilia
    oraz
    2 szklanki czerwonej porzeczki
    1\2 szklanki czarnej porzeczki
    2 łyzki cukru do posypania porzeczek
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Tartaletki Desery Ciastka

Galette czyli mini tartaletki z kolorowymi porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać proszkiem do pieczenia i z cukrami , dodac zimne posiekane nozem masło oraz jajko i zagnieść ciasto.
    Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzic w lodówce przez około 30 minut.
    Po tym czasie rozwałkować ciasto , wykrawac średniej wielkosci koła , ( troszke wieksze od obwodu szklanki)
    Porzeczki czarne i czerwone umyć, odszypułkować.
    Posypać je cukrem i odstawić na chwile.
    Na rozwałkowanym kołach układać porzeczki pozostawiając kilka centymetrów luzu od brzegów. Wolne brzegi zawinąć do środka.
    Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C przez około 20-25 minut.
    Po upieczeniu tartaletki opruszyć cukrem pudrem,
    smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować