Drożdżowe ciasto z jabłkami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne ciasto które nawet na drugi dzień rozpływa się w ustach. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i zawsze się udaje.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kostki margaryny Palmy z murzynkiem
    3 szklanki mąki
    3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mleka
    5 dag drożdży
    1 łyżka oleju
    Dodatkowo:
    jabłka
    3 łyżki cukru
    1 łyżka cynamonu
    Kruszonka:
    10 dag margaryny Palmy z murzynkiem
    10 dag cukru
    20 dag mąki
    szczypta proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Drożdżowe ciasto z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić, do gorącej dodać zimne mleko i rozpuścić w tym drożdże, dodać olej, cukier, przesianą mąkę oraz 2 jajka i jedno żółtko. Przy pomocy łyżki wymieszać ciasto starając się wtłoczyć w nie dużo powietrza.( ciasto jest luźne).
    Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
  • Drożdżowe ciasto z jabłkami 2. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i po wierzchu posmarować pozostałym białkiem, następnie całe ciasto obłożyć plasterkami jabłek. Cukier wymieszać z cynamonem i posypać po jabłkach.
  • drożdżowe ciasto z jabłkami 3. W miseczce dokładnie rozetrzeć margarynę, cukier i mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotową kruszonką posypać ciasto.
    Piec po ponownym podrośnięciu w temp. 180 st około 35 min.

Porady

Ciasto po upieczeniu można dodatkowo posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować