Drożdżowe ciasto z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę rozpuścić, do gorącej dodać zimne mleko i rozpuścić w tym drożdże, dodać olej, cukier, przesianą mąkę oraz 2 jajka i jedno żółtko. Przy pomocy łyżki wymieszać ciasto starając się wtłoczyć w nie dużo powietrza.( ciasto jest luźne).
Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
2.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i po wierzchu posmarować pozostałym białkiem, następnie całe ciasto obłożyć plasterkami jabłek. Cukier wymieszać z cynamonem i posypać po jabłkach.
3.W miseczce dokładnie rozetrzeć margarynę, cukier i mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotową kruszonką posypać ciasto.
Piec po ponownym podrośnięciu w temp. 180 st około 35 min.
Porady
Ciasto po upieczeniu można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Komentarze