Bułeczki drożdżowe na maślance

4.5 (162 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Chyba nie ma nikogo komu by nie smakowały :) są lekkie, delikatne w smaku, rozpływają się w ustach :) Przepyszne na śniadanie ale i o każdej porze dnia, u mnie zniknęły zaraz po upieczeniu jeszcze ciepłe :) Przepis jest na 12 bułeczek
więcej zdjęć na http://wypiekirene.blogspot.com/

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - 500 g mąki pszennej ( u mnie typ 750 )
    - 160 g maślanki
    - 180 ml letniego mleka
    - 13 g świeżych drożdży
    - 1 jajko
    - 5 g cukru ( mała łyżeczka )
    - 6 g soli ( można dać odrobinę mniej lub więcej zależy od smaku )
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Ciasto drożdżowe

Bułeczki drożdżowe na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połączyć mleko i maślankę i lekko ogrzać tak aby było jedynie letnie,
    odlać trochę do miseczki dodać drożdże i cukier ,wymieszać posypać lekko mąką i odstawić do wyrośnięcia na ok 10 min
    Do miski wsypać mąkę i sól ,wlać wyrośnięty rozczyn ,dolać resztę płynów i jajko i wyrabiać ok 8 minut w mikserze lub ręcznie , ale pamiętajmy ,że ręcznie wyrabiamy trochę dłużej tak ok 12 minut , gdy ciasto jest już gładkie i nie klei się do rąk odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę , przykryć ściereczką
    Po tym czasie posypujemy deskę delikatnie mąką i zagniatamy ciasto z 2 minuty ,
    formujemy kulę i rozwałkowujemy okrąg 35-36 cm .
    Osobiście nie lubię wałkować tak delikatnego ciasta więc nasmarowałam ręce olejem i "ugniatając" utworzyłam okrąg 36cm,
    ciasto powinno być tak elastyczne ,że nie sprawi nam to problemu :)
    Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dzielimy na 12 części ,
    przykrywamy i odstawiamy na jeszcze 40 minut po czym tak wyrośnięte smarujemy maślanką i posypujemy ulubionymi ziarnami.
    Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika ( grzałka góra ,dół ) i pieczemy ok 20 minut tak aby bułeczki były zrumienione.
    Wyciągamy na kratkę i zostawiamy do ostygnięcia .

Porady

płyny zawsze powinny być letnie,za gorące zabiją drożdże a za zimne spowodują powolny ich wyrost i będzie trzeba dłużej czekać aż ciasto urośnie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować