Drożdżowe bułeczki jeżyki

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min

Słodko wyglądające drożdżowe bułeczki przypominające jeżyki :) Gwarantuję że dzieci będą zachwycone (myślę że dorośli też) ;) Słodkie, puszyste i wilgotne ciasto bułeczek posmarowałam po upieczeniu czekoladą, a do niej przykleiłam pokrojone wafelki

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • porcja na 10 szt.:
    15 g świeżych drożdży
    3 łyżki cukru
    1/2 szklanki mleka
    30 g roztopionego masła
    1 jajko
    300 g mąki pszennej

    dekoracja:
    100 g mlecznej czekolady
    5-6 wafelków czekoladowych
    ew. 10 szt. czekoladowych kropelek do zrobienia nosków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Desery

Drożdżowe bułeczki jeżyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na ok. 3 minuty aż zrobią się płynne. Wlać mleko, rozpuszczone masło, dodać jajko, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1/2 godziny. Wyłożyć na deskę podsypaną mąką, podzielić na 10 równych części. Każdą z nich formować na kształt piłeczki tenisowej. Kłaść na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, sklejeniem do spodu, lekko spłaszczyć. Zostawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 15 minut. Ostudzić.
  • 2. Czekoladę rozpuścić nad parą wodną.
    Wystudzone bułeczki posmarować ok. 3/4 powierzchni czekoladą.
    Wafelki przekroić wzdłuż na pół i pokroić w cienkie paski. Układać je na czekoladzie, zaczynając od dołu a kończąc na wysokości "grzywki". Zostawić do zastygnięcia czekolady. Przy pomocy wykałaczki narysować czekoladą oczy i nosek. Do noska można przykleić czekoladową kropelkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Wafle

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować